Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. december 02, péntek, 18:00
Leírás: 

Eljövetel – Ünnepélyes keretek között gyújtották meg az első gyertyát városunk adventi koszorúján

Közös érdek - A Tescoban működő posta újranyitásáról tárgyalt Nagy Balázs alpolgármester
„Info” plusz – Korszerű számítástechnikai eszközöket kaptak a házi gyermekorvosok
Megállni szabad – Jól halad a Matta kerti murvás parkoló építése
Végzősök – A SZISZKI 134 diákjának rendeztek szalagavató bált a Sportcsarnokban

Ünnepi fények
Az energiaválság miatt a megszokottnál szerényebb formában, bensőséges hangulatú ünnepség keretében, meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a jó hangulatú, zenés eseménnyel vette kezdetét a várakozás meghitt és izgalmakkal teli időszaka Százhalombattán.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester, Szűcs Gabi – előadóművész

Posta
A Tescoban bezárt posta újranyitásáról egyeztetett Nagy Balázs alpolgármester a terület illetékes államtitkárával, Fónagy Jánossal. A megbeszélésen kiderült, hogy az újranyitás feltételeként a működési költségek felét két esztendőre az önkormányzatnak kellene átvállalnia. Erről a témáról várhatóan decemberi ülésén tárgyal a Képviselő-testület.
Megszólaló: Nagy Balázs - alpolgármester

Rezsitámogatás
A hatósági ár feletti költségek egy részét átvállalja a rászorulóknak városunk önkormányzata. Áram és gáz támogatásra is lehet jelentkezni, de aki csak fával tud fűteni, azoknak a szezonra szükséges tűzifa megvásárlását is támogatja az önkormányzat. A pályázatra október 1-je óta lehet jelentkezni, de eddig még kevés pályázat érkezett be, tudtuk meg Török Sándortól.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Számítógép a gyerekorvosoknak
Számítástechnikai eszközökkel, hardverekkel, szoftverrel, szerverrel támogatta Százhalombatta önkormányzata a házi gyermekorvosokat. Lecserélték elavult számítástechnikai eszközeiket, hogy ezzel is segítsék a rendelések zavartalanságát.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD. - polgármester

Parkoló
Gyakorlatilag egy hónapja kezdődött a Matta kerti parkoló építése. Az időjárási tényezők eleinte hátráltatták az építkezést, de az elmúlt héten felgyorsultak a munkák. A murvás parkoló, optimális esetben még karácsony előtt elkészülhet, tudtuk meg Szabó Gábor önkormányzati képviselőtől, aki azt is elárulta, hány autó parkírozhat majd a területen.
Megszólaló: Szabó Gábor – önkormányzati képviselő

A Hét témája: Faültetés – Battai Újszülöttek fája
Ültess fát!/ Hogyha mást nem,/ lombot ád./Árnyékában megpihenhetsz,/gondot ő visel reád./Jó tavasszal nyit virágot,//messze érzed illatát./Kis madárka száll reája,/ingyen hallgathatod szavát./Ültess fát! Jókai Mór sorai örök érvényűek, sőt egyre fontosabbak. Százhalombatta önkormányzatának faültetési programja több szempontból is aktuális. A fásítást a környezet védelme, a zöldfelületek növelése mellett egy különleges projekttel is kiegészítik. Az idei évtől minden százhalombattai újszülöttnek ültetnek egy fát, hogy városi kötődésüket is elmélyíthessék. A Hét témája következik.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD. - polgármester, Török Sándor – alpolgármester, Szabó Tibor, Emekandoko Alfonz, Emekandoko Dora, Lukács Bernadett – önkormányzati képviselő, Eigner Edit, Bokor Fanni, Szabó Gábor – önkormányzati képviselő, Berta Barbara, Feskó Ferenc

Duna-part
Százhalombatta népszerű, de a kidőlt, beteg fák miatt kevésbé rendezett és biztonságos kirándulóhelye a füredi Duna-part. Másfél évig tartó előkészítő munkát követően, hétfőn elkezdte a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdonában lévő terület rekonstrukcióját a terület kezelője, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság. A munkálatokat Százhalombatta önkormányzata finanszírozza.
Megszólaló: Nagy Balázs - alpolgármester

Adománygyűjtést
Az idei tanévtől szorosan együttműködik az Eötvös iskola és a Sérültekért Alapítvány. Ez több közös programot jelent, a diákok már jártak vendégségben az alkotóműhelyben, és a Sérültekért Alapítvány is meglátogatja az intézményt. Karácsonyra adománygyűjtést szervez az iskola a Sérültekért Alapítvány részére diákjaik, szülői közösségük és a városlakók körében. Arról, hogy mire van szüksége az alapítványnak, az Eötvös iskola elérhetőségein lehet tájékozódni.
Megszólaló: Dr. Brauswetterné Papp Éva – az Eötvös iskola intézményvezetője

Szalagavató
Megtartotta hagyományos Szalagavató bálját a Sziszki. A Szabadidő Központ bálteremmé alakult, a lelátó megtelt szülőkkel, barátokkal, rokonokkal. Az iskola több mint 130 diákjának ünnepélyes keretek között tűzték fel az iskolához tartozás, az identitás, az intézménytől történő elválást jelképező szalagocskát. A szalagtűzési ceremóniát követően az osztályok táncaikkal szórakoztatták az egybegyűlteket.
Megszólaló: Lászlóné Garaguly Anikó – mb. igazgató, Bartáné Sandi Katalin – osztályfőnök, Szarka Márton Dániel, Lantos Florina, Egri Sára,