Városi Krónika

Adás időpontja: 
2018. április 13, péntek, 18:00
Leírás: 

Újabb négy év! – Az országos átlagnál csaknem 6%-al többen vettek részt a választáson Százhalombattán

Autópálya - Idén is támogatja Százhalombatta önkormányzata a jogosítványszerzést
Ünneplő - A Hét témája a Szivárvány Óvoda 40. születésnapja
„Tenger és diólevél” - Csoóri Sándor-emlékműsort rendeztek a Barátság Kulturális Központban
Sport gála - Szerdán tüntették ki városunk legjobb sportolóit, edzőit

vendégek:
Fazekas Csaba - közös-képviselő
Fazekas István - költő

Választás 2018.
Vasárnap az éjszakai órákig kellett várni a választási eredményekre, mivel a rendkívül sok átszavazó miatt, néhány budapesti szavazókörben 19 órakor még hosszú sorok kígyóztak. Városunk 16 szavazóhelyiségében rendkívüli esemény nélkül zajlott le a voksolás. Stábunk felkereste a szavazóköröket, hogy a szavazás menetéről és a városlakók döntési szempontjairól tájékoztathassuk nézőinket. A Fidesz-KDNP győzelme után Bóna Zoltán országgyűlési képviselő értékelte a választást, és Pap Miklós a helyi Fidesz elnöke is összefoglalta tapasztalatait a szavazásról és a kampányidőszakról.
Megszólaló: Igmándi Ferenc – SZSZB elnök, Soltész Györgyné – SZSZB elnök,
Pap Miklós - a Fidesz százhalombattai szervezetének elnöke, Bóna Zoltán – Országgyűlési Képviselő

Jogosítvány pályázat
Idén is támogatja Százhalombatta önkormányzata azokat a fiatalokat, akik még nincsenek 25 évesek és idén szerzik meg „B” kategóriás jogosítványukat. Ebben az évben a sikeres pályázók 40.000 forint támogatást kaphatnak. A pályázati felhívás a város honlapjáról is letölthető. A támogatásra 2018. november 15-ig lehet jelentkezni
Megszólaló: Ádám Erika – a Százhalombattai Ifjúságért közalapítvány Elnöke

Digitális témahét
Idén április 9-13. között került megrendezésre a Digitális Témahét. Az országos program célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése és elterjesztése a köznevelésben, az informatika órán kívül is. Az idei tanévben a témahét kiemelt szempontjai a médiatudatosságra nevelés, a gyermekvédelem, a digitális közgyűjtemények használata. A programhoz az Eötvös iskola is csatlakozott, mi egy olyan matematikaórán jártunk, ahol a diákok számítógépes kvízt oldottak meg a számítógépeken, illetve okostelefonjaikon.
Megszólaló: Ötvös Józsefné – informatikatanár, Békési Bence, Baksa Konrád
Bernáth Ábel, Barát Vanessza

A Hét témája: Szivárvány ünnep
Százhalombatta lakossága az 1970-es években olyan dinamikusan növekedett, hogy a már meglévő 5 óvoda után egy újabb épült a déli lakótelepen. 1978-ban adták át a Szivárvány Óvodát, amit a lakosság sokáig „macis” óvodának nevezett. Csütörtökön bensőséges szülinapi ünnepségen emlékeztek az egykori és mai dolgozók az elmúlt évekre. A Hét témájaként lapozzuk fel az emlékek albumát.
Megszólal: Mészöly Istvánné – az óvoda egykori igazgatója, Sinka László – alpolgármester, Raczkó Tamásné – a Szivárvány Óvoda intézményvezetője, Vezér Mihály PhD. - Polgármester, Bánki Anna – óvodapedagógus, Horváth József, Faragó Tímea – SZMK vezető,  Bogdán Tiborné - óvodapedagógus, Tóthné Horváth Henrietta- óvodapedagógus, Klacsány Ivett – óvodapedagógus, gyerekek

Költészet napja
Nagyszabású költészet napi ünnepséget tartottak a Barátság Kulturális Központban szerda este. Az előadás a másfél éve elhunyt Csoóri Sándor szellemi örökségét idézte fel. A költő műveit Császár Angela és Rubold Ödön színművészek tolmácsolták, közreműködött a Magyar Rádió Énekkara, a Parapács Együttes, valamint Fundák Kristóf, Sánta Gergő és Szeverényi Barnabás táncosok.  
Megszólaló: Dr. Balogh Júlia – Csoóri Sándor özvegye
Császár Angela – színművész

Sportdíj Gála
Idén is nagyszabású gálaműsor keretén belül ismerték el a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó százhalombattai sportolókat. Szerdán adták át az Önkormányzat által alapított Év Sportolója díjakat utánpótlás, felnőtt és masters kategóriában, az egyéni versenyzők és a csapatok számára. A legjobb edzőket és az év testnevelőjét is díjazták, az életműdíjat pedig a százhalombattai sportéletben elért eredményei alapján Somlai József vehette át.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. - polgármester
Szél Pál – az Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottság elnöke
Szélné Horváth Klaudia – az év legjobb lány sportolója
Vass Éva – az év testnevelője
Somlai József – életműdíjas
Kovács Zsombor – az év legjobb fiú sportolója