Városi Krónika

Adás időpontja: 
2016. április 22, péntek, 18:00
Leírás: 

Napirenden – A Képviselő-testület április 28-i ülését készítették elő a szakbizottságok tanácskozásain

Mit hoz a jövő? – Mindannyiunkat érintő kül- és belpolitikai témákat elemzett Bayer Zsolt százhalombattai előadásában
Halőrök – Az orvhorgászat visszaszorítása az egyik célja a polgárőrök és a horgászszervezetek megállapodásának
Tibet éra - A Hét témája a 25 éves Kőrösi iskola története, és jelene
Kő érzés - a Föld Napja alkalmából kősimogatót adtak át a napsugár Óvodában

vendégek:
Csengeri Attila - az Érd Körbe Egyesület vezetője
Tornainé Szegedi Erika - a Kőrösi iskola igazgató-helyettese

Bizottsági ülések öf.
Több olyan, elhúzódó megoldást igénylő kérdésről is tárgyaltak a héten a szakbizottságok, amelyekkel korábban már a Képviselő-testület is foglalkozott. Javaslatot tettek az óvodák összevonásának aktuális döntéseire, új körzeti megbízotti iroda kialakítása várható, és egészségügyi kérdések is napirendre kerültek.

Együttműködési megállapodás
A Horgászegyesületek Fejér megyei szervezete, a helyi horgászegyesület, a rendőrség és a polgárőrség képviselői vettek részt azon a megbeszélésen, amelyen az együttműködésről tárgyaltak. Idén egy új törvény alapján a horgászszervezetek megkapták a Duna halgazdálkodási és hasznosítási jogát. Ezért újraszervezik a halőr munkát, a közép-Duna szakasz védelmét pedig az illetékes településekkel együtt felügyelik.
Megszólal: Nagy Attila - a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szervezetének elnöke, Szél Pál - a százhalombattai Polgárőrség elnöke, Pintér Lajos - r.alezredes - az Érdi Rendőrkapitányság vezetője

Speedmaraton
Jónéhány gyorshajtót kiszűrt a rendőrség a Speedmarathon elnevezésű összeurópai sebességellenőrző akciója során. A fokozott ellenőrzés célja nem a bírságolás volt, hanem a sebességtúllépésből adódó közúti balesetek számának csökkentése. Az akció csütörtök reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig tartott, és országosan mintegy 900 helyszínen végeztek sebességmérést.

Bayer Zsolt előadás
Tragikusnak ítéli Bayer Zsolt a közeljövő demográfiai helyzetét. Minderről és a migráns kérdésről tartott előadást a BKK kamaratermében, a helyi Fidesz szervezet meghívására. A hallgatóság az előadást követően egyéb bel- és külpolitikai kérdéseket és feltehetett a neves publicistának.

Héttémája: Kőrösi hét
Tibeti hangulat, színes forgatag és sokféle program jellemezte az idei Kőrösi Napokat. Az egyhetes rendezvényt még különlegesebbé tette, hogy az iskola a 2015/16-os tanévben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A Hét témája a Kőrösi Hét.
Megszólal: Tamás Emília – a Kőrösi iskola intézményvezetője, Dr. Kubassek János – a Magyar földrajzi Múzeum igazgatója, Kovács Marianna – a HBVK vezeztője, László Anikó - a HBVK munkatársa, Szatmári Zoltán - pedagógus, Kovács Anikó - a Kőrösi hét főszervezője

Kutató gyerekek
Regionális fordulójához érkezett a KGYTK vagyis a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája. Idén különleges helyszínen a Matrica Múzeum falai között tarthatták meg prezentációikat az ifjú kutatók. A kutatás-módszertani vagy ismeretterjesztő kategóriában készült dolgozataikat maximum 10 perces, prezentációval kísért előadásban mutatták be a zsűri előtt, a 10-14 éves korú gyerekek. A kategóriák első két helyezettje továbbjutott az országos megmérettetésre.

Föld napja a napsugárban
A Föld Napja alkalmából kősimogatót alakítottak ki a Napsugár Óvodában. A különböző szikladarabok, kövek, érdekes felülettel, és színekkel fogadják a gyerekeket. A parkot a szülők támogatásával, hozták létre.