Városi Krónika

Adás időpontja: 
2015. október 16, péntek, 18:00
Leírás: 

Utcahosszal – 200 milliós kormányzati támogatásból újul meg több út Százhalombattán

Megőrző emlékezet - Helytörténeti vetélkedővel és koszorúzással emlékeztek Ferenczi Illésre
„Mézesmadzag” - Egész hetes rendezvénysorozattal várták a felsősöket és középiskolásokat a BKK tematikus hetére
„Mű”gyűjtés - Újabb kupakgyűjtő akciót kezdett a Hulladék-kommandó
Fókuszban – Elkezdődött a Látni és látszani közlekedésbiztonsági kampány

Vendégek
Schaffer Judit – a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke
Takács Péter - műgyűjtő
Soós Elek

Sajtótájékoztató
Több út is megújul Százhalombattán a közeljövőben, így a nehezebb anyagi feltételek ellenére is folytatódik az amúgy sem elhanyagolt úthálózat karbantartása, felújítása. Mindez abból a 200 millió Forintos vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amelyet a kormányzat bocsát városunk rendelkezésére. Minderről Dr. Vezér Mihály polgármester beszél csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. – polgármester

Földárverések
Több mint 500 mezőgazdasági földterületet bocsájt árverésre a magyar állam. A fővárosi és Pest megyei földárverésekről rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott az Érdi Járási Hivatalban. A földárverések novemberi kezdéséhez valamennyi szabály elkészült, a pályázható állami földek helyrajzi száma már elérhető a kormányhivatalokban.
Megszólaló: Dr. Tarnai Richárd – Pest megyei kormánymegbízott

Nyugdíjas múzeumi délután és Ferenczi Illés koszorúzás
Nyugdíjasok várostörténeti vetélkedőjével indult, majd Ferenczi Illés emléktáblájának koszorúzásával zárult a csütörtöki Matrica Múzeumi délután. Ferenczi Illés a városépítők egyik kiemelkedő egyénisége volt, aki 10 éven keresztül dolgozott tanácselnökként, majd tanácselnök-helyettesként. Ő volt a múzeum megálmodója, az első felelős vezető, aki Százhalombatta múltjának darabkáit megmentette.
Megszólal: Tóth Zsuzsanna - múzeumpedagógus, Vezér Mihály Ph.D. - polgármester, dr. Vicze Magdolna - a Matrica Múzeum igazgatója

Rendhagyó történelem óra
A Holokauszt emlékévhez kapcsolódóan rendkívüli történelem órát tartottak szerdán az Arany iskola szervezésében a Polgármesteri Hivatal Dísztermében. A diákok – akik az Arany, az Eötvös és az Érdi tankerület 5 intézményéből érkeztek - Dr. Chava Baruch-hal, a Yad Vashem közép-európai részlegének  vezetőjével együtt nézhettek meg egy kisfilmet, amelyet elemeztek, értelmeztek is.
Megszólaló: Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője, Dr. Chava Baruch - a jeruzsálemi Yad Vashem közép-európai részlegének a vezetője

Hét Téma: Felsősök- és középiskolások hete
Irodalomóra a Ferenci Györggyel és a Rackajammel, fizika óra jedi karddal és porrobbanással, osztályfőnöki óra pályaválasztási workshoppal, logika és matematika  óra Rubik kockával. Ma pedig a Festészet napja alkalmából képzőművészeti vetélkedővel tette különlegessé a diákok számára a tanulást a Barátság Kulturális Központ, a Felsősök- és középiskolások hetén. Az intézmény nem a „másképp is lehet tanítani” mozgalom aktivistája, hanem egyszerűen csak új, vagy jövőbeni látogatói bázisa felé nyitott. A Hét Témájában összefoglaljuk Önöknek az eseményeket.
Megszólal:Kiss Cecília – a BKK igazgatóhelyettese, Dr. Koday Zsuzsanna - pszichológus, Czifrik Kati - újságíró, Élő Márta - pedagógus, Gyenes János - Játékos Tudomány Háza, Cséza Kitti, Tóth Laura, Sisák Borka, Turbucz Panna, Dávid Kitti, Darufalvi Bernadett - pedagógus, Fábián Patrik, Nyíri Zsombor, Bizják Gábor - kürtművész

Hulladékkommandó
A környezetszennyezés egyidős az emberrel, léptéke viszont drámai mértékben növekedett a civilizáció előrehaladtával, és vált szinte kezelhetetlen méretűvé. Lassan érik rutinszerűvé a felismerés, hogy az egyének is sokat tehetnek, ha környezettudatosan élnek. Már kisgyermek korban el kell ültetni a csíráját a korszerű gondolkodásnak, ehhez járul hozzá a százhalombattai Hulladékkommandó, különféle szemétszedési akciókkal, kiadványokkal, illetve kupakgyűjtési felhívásukkal.
Megszólal: Tápai Mónika - a Hulladékkommandó vezetője

Látni és látszani
A fiatalok már biztosan nem, de a kicsit idősebbek emlékezhetnek még a nyolcvanas, kilencvenes évek közlekedésbiztonsági kampányára: a „Látni és látszani” elnevezésű akcióra. Ez napjainkban sem merült feledésbe, viszont macskaszemek és tájékoztató füzetek helyett praktikusabb megoldásokat kínálnak: ingyenes szem-, és gépkocsi vizsgálatot. A Rendőrség és az Országos Balesetmegelőzési Tanács akciója már elkezdődött és novemberben nagyszabású közúti ellenőrzéssel ér véget.
Megszólaló: Kürti István – az Érdi Rendőrkapitányság osztályvezetője