Városi Krónika

Adás időpontja: 
2015. április 17, péntek, 18:00
Leírás: 

Iparkodás – Az állami energiaszektor fejlesztéseiről tartottak konferenciát az Ipari Parkban

Tavasz van... –Már több intézmény kérte a fűtés leállítását a Szákomtól
Szelek szárnyán – Beindult a pollenszezon, egyre több az allergiás megbetegedés 
Volt lesz – Megjavítják a közvilágítást a Március 15. és Október 6. utcában
Döntöttek – A héten megtörténtek az általános iskolai és a bölcsődei beíratások

Vendégek:
Szabó Zoltán
Násztorné Réczey Éva – a Bodzavirág kórus vezetője
Grátz Benjámin – ifjúsági olimpiai bajnok

Konferencia
Szakmai konferenciát szervezett a Batta Intech Központban az Ostorházi Bevonattechnika Kft. és a SZÁKOM. A résztvevőket a kormány energia politikájáról, a fejlesztési irányokról, a magyar vállalkozások üzleti lehetőségeiről tájékoztatták a szakemberek. A szimpóziumon előadást tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, és egy közbeszerzési és pályázati szakjogász is.
Megszólaló: Ostorházi László – az Ostorházi Bevonattechnika Kft. ügyvezetője
Sinka László – alpolgármester

Fűtési szezon
Hivatalosan szeptember 15-től május 15-ig tart a fűtési időszak, de a társasházak közös képviselői és az intézményvezetők ettől eltérő időpontokban is kérhetik a fűtés be-, illetve kikapcsolását. A kellemes tavaszi időnek köszönhetően már több intézményben leállították a fűtést.
Megszólaló: Hegyi József - energetikus

Allergia
A napsütéses idővel együtt megérkezett a pollenszezon is, mind többen küszködnek torokbántalmakkal, tüsszögéssel, könnyezéssel. Országszerte jelentősen megemelkedett a levegőben a nyírfapollen mennyisége, emellett elsősorban a kőris, a fűz, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa és a juhar pollenje lehet jelen kellemetlen tüneteket okozó koncentrációban.
Megszólaló: Dr. Radeczky Éva – allergológus szakorvos

Hét Témája: VSZK
Szinte egymásnak adják a kilincset a sportegyesületek, az iskolások a Városi Szabadidőközpontban. Testnevelés órák, edzések, hivatalos és baráti mérkőzések, hazai és nemzetközi versenyek zajlanak a Sportcsarnokban. A zöld gyepen is nagy a forgalom: rögbisek, focisták rúgják a „bőrt”. A Hét Témája: a Sportcsarnok és „csatolt részeinek” mindennapjai.
Megszólaló: Fekete László – a VSZK igazgatója; Szél Pál – a Sport Bizottság elnöke; Tallér Zsolt 

Kábelcsere
Nemsokára „felgyúlnak a fények” a Március 15. és Október 6. utcában, ahol már jó ideje akadozik vagy szünetel a közvilágítás. A probléma megszüntetése folyamatban van: az ELMŰ ötszáz méternyi földkábel cseréjét végzi az érintett területen, a munkálatok a hónap végére fejeződnek be.
Megszólaló: Kovács Lajos – önkormányzati képviselő

Beiratkozások
Az eddigi gyakorlatnak megfelelően két napig tartottak az általános iskolai beíratások. A szülők és a leendő első osztályosok szabadon választhatnak az iskolák közül,  de azok, akik az adott körzetbe tartoznak elsőbbséget élveznek.
Megszólaló: Virágné Bucsi Anikó – bölcsődevezető
Vörös Vivien
Vörös Máté
Kovácsné Rumpler Erzsébet – az Arany iskola alsós igazgatóhelyettese