A sok csapadék kedvez a szúnyogok szaporodásának

Az időjárás függvényében hétvégén ismét földi szúnyogirtás lesz városunkban. A SZÁKOM folyamatosan figyeli az előrejelzést, és a mostani változékony időjáráshoz igazítja a munkát.

 

Az esős időjárás kedvez a szúnyogpopuláció növekedésének. Pangóvizes területek alakulnak ki, amelyben a szúnyoglárvák növekedni, fejlődni tudnak. Ráadásul a folyamatos esőzés csökkentheti az irtás hatékonyságát is.

 

2019-ben 4 biológiai és 10 kémiai szúnyoggyérítést tervez az önkormányzat, de indokolt esetben – a Műszaki Irodával történő egyeztetetést követően –, további irtásokra is sor kerülhet.Az előzetes tervek szerint 3-4 hetentelesz szúnyogirtás– a hatékonyabb munka érdekében– a Katasztrófavédelem védekezéséhez igazodva.

 

Az idén eddig 1 alkalommalvolt biológiai, valamint 2 alkalommal kémiai irtás. Az elsőt még májusban végezte a SZÁKOM Kft. Biológiai szúnyoggyérítésnél a szúnyogok lárváinak fejlődését előzik meg, így a szúnyogpopuláció utánpótlását lehet megakadályozni, míg kémiai szúnyoggyérítésnél a kifejlett egyedeket lehet idegméreggelpusztítani.

 

Az önkormányzat – a SZÁKOM közreműködésével – a változékony időjárás ellenére mindent megtesz, hogy a lehető leghatékonyabban irtsa a szúnyogokat.