Paletta

Adás időpontja: 
2022. december 05, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban ellátogatunk a foltvarrók kiállítására, a múzeumban találkozhattunk a Mikulással, és megismerhetik Walt Disney életútját is

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
December – Karácsony hava
December a régi római naptár tizedik hónapja volt, innen ered a neve, amit megőrzött a keresztény időszámítás is, bár a név és a valóságos sorrend már az ókorban elszakadt egymástól. December már igazi téli hónap, amelyet a karácsonyra való felkészülés jellemez. A mind rövidebbé váló nappalok, és a hosszabbodó, sötét éjszakák kedveznek a titokzatosságnak, a rejtelmes jóslatoknak, köztük az időjóslásnak is. Így, például, úgy tartják, hogy „ha december lágy, esős, a vetés csak meglehetős”, ami azt jelenti, hogy az eső nem kedvez az őszi vetésnek, mert annak inkább hótakaróra lenne szüksége. Elza napja december elsején már a meteorológiai tél kezdetét hirdeti és a népi kalendárium két rövidke megjegyzést fűz hozzá. A gazdaasszonyok rendszerint ekkor fogták be hizlalásra a karácsonyi pulykát, míg az időjárás megfigyelői a gallyakat rázó, szeles Elza-napból végleg szeles decembert jósoltak.

WALT DISNEY
Walt Disney a világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Mickey egeret. Élete során ő kapta a legtöbb Oscar-díjat és 59 alkalommal jelölték, melyből 26 alkalommal nyerte el, 23-at a filmjeiért és 3 emlékdíjat. Róla szól történelmi sorozatunk legújabb állomása.
Megszólaló: Juhász Edina – történész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
December 6. – Miklós napja
A keleti egyházak máig legtiszteltebb szentje Miklós püspök. Napját főleg a gyerekek várják különös izgalommal, merthogy e jeles nap előestéjén jön a Mikulás, akár be is kopogtathat a legkisebbek otthonába és ahol netán csintalanabb a gyerkőc, oda még a virgácsos krampuszt is magával viszi. A rendkívüli szociális érzékkel megáldott püspök jó cselekedeteiről és csodatételeiről számtalan legenda mesél. Legismertebb talán az a történet, amelyben egy gazdag nemes hirtelen nagy szegénységre jutott és úgy akart magán segíteni, hogy három leányát erkölcstelen életre adja. Miklós mentette meg a lányokat a bűntől, mivel három egymást követő éjszakán egy-egy zacskó aranyat dobott be a házuk ablakán. Innen ered az egész világon elterjedt szokás, hogy Szent Miklós napján a szülők megajándékozzák gyermekeiket, mondván, ez a Mikulás ajándéka.

MIKULÁS A MÚZEUMBAN
Kevésbé közismert, hogy a Mikulás-járás hazánkban a viszonylag új keletű népszokások közé tartozik. Alig másfélszáz esztendeje terjedt át hozzánk osztrák és cseh földről és nem egyenes utódja a régi magyar Szent Miklós kultusznak. Az idén is eljött a Mikulás a „Matrica” Múzeumba, a gyerekek és családtagjaik karácsonyi díszeket készítettek és a találkozót a Batta Balett Stúdió népes csapatának produkciója is színesítette.
Megszólaló: Tóth Zsuzsanna – múzeumpedagógus

A SZÍNEK
Kulturális magazinműsorunkban számos alkalommal megmutatjuk Önöknek a környező településéken zajló eseményeket is. Tesszük ezt most is – elsőként az érdi Csuka Zoltán Városi Könyvtárba kalauzoljuk el Önöket, ahol „A színek” elnevezésű Családi délutánon színpompás alkotásokat készíthettek az érdeklődők.
Megszólaló: Vincze Réka – foglalkozásvezető, gyermekkönyvtáros

BOLDOGSÁGKURZUS
„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” – Simone Weil (SZIMON VEJ) francia írónő közismert mondását Schäffer Erzsébet mintegy mottóként „használja”. Kameránkkal az érdi Parkvárosi Közösségi Házban jártunk és a Pulitzer-emlékdíjas újságíró/író/publicistával a Boldogságkurzus elnevezésű előadássorozatának harmadik találkozója előtt beszélgettünk.
Megszólaló: Schäffer Erzsébet – Pulitzer-emlékdíjas újságíró, író, publicista

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
December 7. – Ambrus napja
December 8. – Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának napja
Ambrus a méhészek és a mézeskalácsosok patrónusa. Ambrus napján, december 7-én a méhészek a szokásosnál is gondosabban foglalkoznak a kaptáraikkal, az áttelelő méhcsaládokkal, mert úgy vélik, ettől függ a jövő évi mézelés. Jól illik az ünnepvárás adventi hangulatába, december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának a napja és az ő tiszteletére ezen a hajnalon is megtartott Rorate-mise. A népi kalendáriumban is helyet kapott decemberi Mária napot régebben Eketiltó vagy Földtiltó Boldogasszony napjaként is emlegették, mivel ekkor már nemigen lehet szántani. Ha a fagy elmarad és sárba enyhül az időjárás, abból karácsonyra jeges időre következtettek. A népi megfigyelések szerint pedig a Mária napi hosszú jégcsap az eljövendő évben szép kendertermést ígért.

FOLTHALOM KIÁLLÍTÁS
A Folthalom Klub tagjainak alkotásaiból készült ugyan egy kiállítás ősszel a BKK előtéri vitrinjeiben, de ezt sajnálatos módon csak kevesen láthatták – ezért „megörökítettük” a foltvarrás technikájával készült alkotásokat és ellátogattunk a patchwork iránt érdeklődő, szorgalmas csapat „új otthonába”, a Kszellmann Flóra Dunafüredi Közösségi Házba.
Megszólaló: Olaszi Józsefné – klubvezető

FEHÉR RÓZSA DALKÖR
A Baracskai Asszonykórus vagyis a Fehér Rózsa Dalkör a Cselefendi Asszonykórus meghívására érkezett Százhalombattára, hogy a népdalköri találkozón részt vegyen. A fellépésük után beszélgettünk a Dalkör két tagjával.
Megszólaló: Steigervaldné Katona Erika – mb. karvezető;
Dr. Herczeg Józsefné – énekkari tag