Paletta

Adás időpontja: 
2019. szeptember 16, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban megismerkedhetnek a Summerfest ökumenikus istentiszteletének különleges fellépőivel, és a Csík zenekar koncertjéből is mutatunk részleteket

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Szeptember 23. – az őszi napéjegyenlőség napja
Idén szeptember 23-ára esik az őszi napéjegyenlőség. Ezen a napon pont ugyanolyan hosszú lesz a nappal, mint az éjszaka. Ettől fogva pedig megállíthatatlanul robogunk az őszbe és a sötét órák száma napról-napra növekszik, egészen decemberig. Régen ezen az éjszakán ünnepet ültek, méghozzá a Földanyáét, az aratást és az utána következő pihenést. Ez a beérett termés, a betakarítás ünnepe volt. A régi kelták és a kínaiak nem vártak a napfordulóra, ők már augusztus elején megülték az ősz kezdőünnepét, náluk az őszi napéjegyenlőség napja az évszak zenitje volt. A kínai naptárban az ősz augusztus 7-én kezdődik és
november 6-ig tart, az őszpont pedig az évszakot majdnem pontosan kétszer másfél holdhónapra, 46 illetve 44 napra osztja. A kínai és japán őszt a krizantém-ünnepek jellemzik. Ez a virág – a japánok és kínaiak „őszi rózsája” – nyílásának ideje miatt lett őszszimbólum és a temetők halottak napi dísze nálunk – hiszen ezidőtájt már nem sok virág bont szirmot.

HALLELUJA
A halleluja héber eredetű szó, jelentése: dicsőítsétek vagy dicsérjétek az Urat. Az idén is a Halleluja című dallal indult a Summerfest egyik legmegindítóbb programja, az Ökumenikus imádság a Szent István templomban, amelyen a résztvevők népviseletben vesznek részt és minden zenekar rövid koncertet ad a béke, a barátság és a szeretet jegyében vallástól, felekezettől, világnézettől függetlenül. A fellépése előtt beszélgettünk Dánielfy Gergővel.
Megszólaló: Dánielfy Gergő – énekes, gitáros

RUHÁS
Az idei Summerfest vásári forgatagában találkozhattak az érdeklődők a Lehel Elit Fashion standjával is. Az egyedi gyártású ruhák alapanyaga különleges technológiával, egyedi recept alapján készül – erről is mesélt nekünk a hipoallergén és bőrbarát termékek magyarországi forgalmazója, aki természetgyógyászként is csak ajánlani tudja a különleges ruhákat.
Megszólaló: Bereczkiné Fekete Ágnes – árus, természetgyógyász

CSÍK
Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik – ez a Csík zenekar. Az idei Summerfest mintegy nyitányaként a Kossuth-díjas magyar népzenei együttes adott koncertet a BKK színháztermében.
Megszólaló: Majorosi Marianna – Kossuth-díjas énekes;
Szabó Attila – Kossuth-díjas zenész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Szeptember 19. – Kossuth Lajos születésnapja (1802.)
Kossuth Lajos Magyarország kormányzó-elnöke, a nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. századi küzdelem egyik legnagyobb alakja, a magyar szabadságharc szellemi vezére volt. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt és Szent István mellett ő a legismertebb magyar történelmi személyiség, a magyar szabadság nemzetközileg is legismertebb alakja. Szobra áll New Yorkban, tere emléktáblával Párizsban, továbbá ő az egyetlen külföldi államférfi, akinek szobrot állítottak a Capitoliumban. Magyarországon neki van a legtöbb szobra, a települések nagy részén közterület viseli a nevét, kultusza pedig ma is élő.

POKLADE
Azt mondják – a Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija nevű ital tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekar koncertjére a fesztiválsátorban került sor az idei Summerfesten.
Megszólaló: Pávkovics István – zenész, népzenetanár

PEDDIGNÁDAS
A peddignádat a rattan pálma belső részéből nyerik. Ezek a kúszó növények akár 150 m hosszúra is megnőhetnek és különösen rugalmasak. A peddignád jól használható kosarak és egyéb kisméretű dísztárgyak fonására. Tamás István miközben beszélgettünk vele a Summerfesten felállított kis asztalánál, aközben is készítette a termékét.
Megszólaló: Tamás István – kézműves, árus

FOLLOW HIM
Mai beszámolóinkat a Summerfest Ökumenikus imádság elnevezésű programjának nyitódalával kezdtük és a záródallal fejezzük be, amelyet Siménfalvy Ágota színésznővel a fesztiválra érkezett külföldiek együtt énekelték.
Megszólaló: Siménfalvy Ágota – színésznő

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Szeptember 23. – az őszi napéjegyenlőség napja régen
Idén szeptember 23-ára esik az őszi napéjegyenlőség. A görög mitológia szerint e napon Perszephoné az alvilágba, Hádész birodalmába indul. Perszephoné a görög mitológiában a termékenység, a termés istennője, Démétér és Zeusz lánya, Hádész felesége, az alvilág úrnője, aki megengedi a jó, arra méltó embernek, hogy az általa szeretett elhunytat visszavigye a felszínre. A druidák, a kelta vallás papjai régen ilyenkor tartották a Mabon-t, a gazdag aratás utáni hálaadó szertartást, mely során hálát adtak a bő termésért a Földanyának. A termést gondosan eltették télire, majd máglyát gyújtottak, elégették egy férfi bábuját vagy képmását a szántóföldön vagy a mezőn, ezzel szimbolizálták a gabonaisten testének rituális megsemmisítését. Oltárt emeltek, gyümölcsökkel, falevelekkel, virágokkal díszítettek és gyertyát gyújtottak az ünnep tiszteletére. Nagy-Britanniában és Írországban pedig e napon zarándokoltak el a temetőkbe és ott tüzet gyújtva elijesztették az ártó szellemeket. Hitük szerint ilyenkor, az éjszaka és a nappal egyensúlyi helyzete miatt, biztonságban végezhették el ezt a szertartást.