Paletta

Adás időpontja: 
2019. június 10, hétfő, 19:15
Leírás: 

Az Arany iskola egyik legrégebbi hagyománya a minden tanév végén megrendezett Arany Gála, ahol az adott tanév legtehetségesebb diákjai lépnek színpadra

ARCHÍV ANYAG – 20 éves a Paletta
TORTÁZÓS

Kezdjük mai műsorunkat egy kis múltidézéssel… Hűséges Nézőink bizonyára emlékeznek rá, hogy ezelőtt 20 évvel a Palettát László Bandyval ketten vezettük – még beszélgetőtársaink is voltak… Most idézzük fel a sorban csupán a 10. műsorunk egy kicsi részletét, 1999-ből…

PAPÍRSZÍNHÁZ
A HBVK legutóbbi, májusi Papírszínházas programján egy kedves kis történettel várták a gyerekeket, amely egy különleges kisfiúról szól, aki azt mondja: „Azt hiszem, nagyon szerencsés vagyok, mert van egy szuper jó barátom és egy csodálatos tesóm!”
Megszólaló: László Anikó – foglalkozásvezető, gyermekkönyvtáros

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 14. – Éliás napja
A népi kalendárium szerint háztetőket tépett le, kocsikat borított fel, fákat csavart ki tövestül régen a dühöngő szélvihar Éliás napján. Somlón is emlékeznek olyan esetre, hogy hordókat döntött fel és görgetett le a vihar, sőt borosszekeret is magával ragadott a mély dűlőutakon lehömpölygő áradat. Már hajnalban lehetett következtetni a beálló időváltozásra. Ha a kelő napot szürke felhő övezte, biztosan megérkezett délutánra a neve napját ünneplő Éliás. Úgy tartották régen, hogy Éliás olyan buta, azt sem tudja, mikor van a neve napja. De mikor rájön, akkor úgy örül, hogy összehajtja az eget a földdel, akkora lármát csap. Éliás zajos, viharos öröme ellen a régi topolyai öregek szentelt gyertya gyújtásával védekeztek.

ARANY GÁLA
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyik legrégibb hagyománya a minden tanév végén megrendezett Arany Gála. Ezen a rendezvényen az adott tanév legtehetségesebb diákjai lépnek színpadra, akik versenyeken, más műsorszámokban már bizonyítottak, vagy éppen erre az alkalomra tanultak meg valami új produkciót. És ahogy Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó, intézményvezető fogalmazott: köszönetét fejezi ki minden kollégájának, akik a tehetségek felfedezésével, azok gondozásával, kis aranyrögeik fényesítésével foglalkoznak a napi teendőik mellett, csupán hivatástudatból.
Megszólaló: Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – intézményvezető

KINCSESLÁDA 1.
A Forrás Néptáncegyüttes és a Pesovár Ferenc Néptánc Suli tanév- és évadzáró gálaműsora a Kincsesláda címet kapta. A két külön napon megrendezett program első állomására kalauzoljuk el most Önöket.
Megszólaló: Nagy Péter Gábor – a PFAMI igazgatóhelyettese, néptáncpedagógus

KÉPZŐMŰVÉSZETIS KIÁLLÍTÁS
A Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tanszakának diákjainak alkotásaiból nyílt legutóbb kiállítás a BKK emeleti galériájában.
Megszólaló: Regős Ágnes – tanár, képzőművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 12. – Finta József születésnapja (1935.)
Finta József a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas építész írónak, festőnek készült, de atyai tanácsra jelentkezett az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karára. Építészi munkásságát 1958-ban a LAKÓTERV-ben kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Már a kezdetektől sikeresnek számított. 1961-ben tervezett Dunaújvárosi garzonház megvalósulása meghozta az első sikerét. A LAKÓTERV egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze lett, melyhez hozzájárult szakmai elkötelezettsége és hatalmas munkabírása is. 1970-től kezdve folyamatosan épültek szállodái, majd a 80-as, 90-es évek fordulója táján egyre több nagyszabású épület tervezését vállalta, melynek egy részének építése már átnyúlik 1994 végére, amikor műterme egészével megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t. Sikeres építészeti pályafutása meghozta az elismerések sorozatát. Finta József tervei alapján épült a százhalombattai Református templom is.

FINISSZÁZS
A „Matrica” Múzeum és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Százhalombattai csoportja által közös szervezésben megvalósult Bekay Nagy Maya festőművésznő Minden csillag Zágon felé mutat című tárlatának finisszázsára került sor a kiállítás zárásaként, melynek keretében a művésznő mesélt szüleiről, pályájáról, sikereiről, terveiről.
Megszólaló: Bekay Nagy Maya – festőművész

PAJOR TAMÁS
Pajor Tamás a Neurotic együttes egykori frontembere önpusztító életet élt a 1980-as években, sok keserűséget okozva ezzel szeretteinek, de végül sikerült kikecmeregnie a gödörből. Ma már a Hit Gyülekezete tagja, megtért – és a hit szellemében él és zenél. Pajor Tamás volt a vendége a Kreativitás/Művészet/Biblia című zenés talk-show legutóbbi rendezvényen a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban.
Megszólaló: Pajor Tamás – zenész, dalszerző