Paletta

Adás időpontja: 
2018. október 08, hétfő, 19:15
Leírás: 

Kállay-Saunders András és Bereczki Zoltán is a 25. Battai Napok fellépői között voltak. Palettánkban közelebbről is megismerkedhetnek velük

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Az aradi vértanúk
Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár ezen honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így. Kossuth Lajos 1890-ben, az egyetlen fonográfon is rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotának nevezte. A vértanúk között Kiss Ernő honvéd altábornagy volt a rangidős, aki korábban császári-királyi ezredes volt, a többiek a közös hadseregben ennél alacsonyabb tiszti rendfokozatot viseltek. Lázár Vilmos ezredest azért sorolták a tábornokokhoz, mert a szabadságharc végén önálló seregtestet irányított. A győztesek ellenben egyikük tábornoki rendfokozatát sem ismerték el hivatalosan. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt is. Kivégzésének helyén 1926-ban avatták fel az örökmécsest.

MEGEMLÉKEZÉS
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Százhalombattai Csoportja az Aradi vértanúk napján megemlékezésre hívta az érdeklődőket az óvárosi Szent László térre, ahol a Battai Dalárda és a cserkészek közreműködésével ünnepeltek, mécseseket helyeztek el az aradi vértanúkra emlékezve.
Megszólaló: Tóth Ernő – a KÉSZ helyi szervezetének elnöke

SZABÓ AIDA
Szabó Aida Hazám című zenés-verses előadóestjén a HBVK-ban az alapot a költőnő versei szolgáltatták, Szigeti Eszter és Varga Zoltán muzsikuspáros pedig előadták a versciklusból készült dalokat. A rendezvény előtt beszélgettünk Szabó Aidával.
Megszólaló: Szabó Aida – költő

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Október 14. – Katherine Mansfield születésnapja (1888.)
130 éve született Katherine Mansfield új-zélandi születésű angol írónő, akinek irodalmi életműve cseppet sem terjedelmes: néhány kötetnyi novella és a halála után megjelent a levelezése, valamint a naplója fűződik csak nevéhez. Mégis – a novellái abba az esztétikai kategóriába tartoznak, amiről nagyon nehéz mást mondani, mint hogy gyönyörű. A novelláinak sincs magyarázatuk, oktalanok és mégis értelemmel teljesek. Katherine Mansfield Új-Zélandból jött Angliába, azt mondják, volt benne  bizonyos ’hazafiúi’ büszkeség, meg akarta mutatni a világnak, hogy ezen ország szülöttei is ’tudnak valamit, de mindezt szerényen és tapintatosan tette. Katherine Mansfield a háború áldozata lett. Öccse, akit imádott, elesett Franciaországban, a szomorúság megviselte egészségét, a tüdeje gyenge volt. A Párizsban töltött szorongó hetek végzetesek voltak a számára, tüdőbaja egyre rosszabbodott és 1923-ban meghalt, harmincnégy éves korában.

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA
A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A programhoz – a hagyományokhoz híven – az idén is csatlakozott a „Matrica” Múzeum, ezúttal középkori nyomozáson vehettek részt az érdeklődők Báté Dorka elveszett pártájának nyomában.
Megszólaló: Takácsné Németh Gabriella – régész, muzeológus

BONIÉK
Mészáros Gábor és Lengyel Bonita – a SZVISE B-Cool Dance Team vezető versenypárosa – újabb nagy megmérettetés előtt áll és ezúttal a tengerentúlon, Amerikában, Miamiban mutatják be tudásukat. Kameránkkal az indulás előtt napon,  az utolsó battai edzésre látogattunk el.
Megszólaló: Mészáros Gábor – versenytáncos, vezetőedző

KERAMIKUS
Korábban már beszámoltunk Önöknek arról, hogy Hangyássyné Zsuzsa a Battai Napokon az idén immár 15. alkalommal látogatható kerti festmény kiállításán először vettek részt festőművész- és keramikus társai, a KÉK művész csoport tagjai. A következő percekben Révész Józsefné alkotásait ismerhetjük meg ’közelebbről’.
Megszólaló: Révész Józsefné – keramikus

BERECZKI ZOLTÁN
Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas énekes és színész 2001-ben jelentette meg első szólólemezét Száz év címen, ezt pedig 2010-ben az Álomkép követte, amely aranylemez is lett. Mindeközben számos musical szereplője volt és jelenleg is színészkedik. 2018 nyarán hosszú idő után először jelentkezett új dallal, amellyel az énekes egy nemzetközi kampányban vett részt és a szám a Pringles reklámok hivatalos zenéje lett. Ezt a dalt is hallhatta a közönség Bereczki Zoltán idei battai napos fellépésén.
Megszólaló: Bereczki Zoltán – EMeRTon-díjas énekes és színész

KSA
A 2014-es Eurovíziós dalfesztiválig menetelő és azóta is töretlenül aktív Kállay Saunders András ezúttal zenekarával, akusztikus felállásban lépett a közönség elé az idei Battai Napokon az Erőmű Nagyszínpadon.
Megszólaló: Kállay Saunders András – énekes