Paletta

Adás időpontja: 
2018. július 09, hétfő, 19:15
Leírás: 

TÁBOROS JÓ HÍR
László Bandy és tanítványai, a Látás Iskolája képzőművész palántái öt napon keresztül az alkotásnak szentelték a napot – erről és egy igazán jó hírről szól a most következő beszámolónk.
Megszólaló: László Bandy – táborvezető, képzőművész, tanár

HALAS JÁTÉKOK
Az Óvárosi Szent László Napok rendezvényeként a Katolikus Plébánia udvara igazi ’gyerekparadicsommá’ változott. Nagy Rozália segítségével például a halas játékoké, az alkotásé volt a főszerep.
Megszólaló: Nagy Rozália – foglalkozásvezető

MESEUDVAR
Szintén a Katolikus Plébánia udvara adott otthont a HBVK és a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület programjának. A ’Meseudvarban’ a mesélések között lehetőség volt olvasgatni, társasjátékozni, ismerkedni Százhalombatta múltjával a Városi Archívum anyagain keresztül vagy akár csak megpihenni.
Megszólaló: Pintér Zsolt – mesemondó;
Bukovics János – mesemondó

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 14. – Ingmar Bergman születésnapja (1918.)
100 éve született Ingmar Bergman svéd filmrendező, a modern filmművészet egyik legnagyobb hatású egyénisége. Bergman már 10 évesen bábszínházi előadásokat rendezett. 19 évesen elhagyta a szülői házat és színházi, majd pedig filmrendezőnek állt. Maga is írt színdarabokat és filmjei forgatókönyveit is önállóan jegyezte. Bergman szerette illuzionistának és szemfényvesztőnek nevezni önmagát. Szakmai tökéletessége mellett filmjeinek problematikája, morális tépelődő attitűdje teszi művészetét egyedülállóan jelentőssé. Kedvelt témaválasztása a lélektani konfliktusok részletes ábrázolása. Munkája szakaszos fejlődésen ment keresztül negyven éven át. Bergman igen termékeny alkotó, filmjeiben vissza-visszatér bizonyos képi elemekhez, amelyeket egyre pontosabban kidolgoz. Élete utolsó két évtizedére Bergman visszavonult a filmezéstől, csak 2003-ban tért vissza egy tv-film erejéig.

PAJTATÁRLAT
Az Óvárosi Szent László Napok programelemeként ismét kitárta kapuit a nagyközönség előtt a Magyar Mesterek Műhelye Udvar, ahol Magyaros ízlés a képzőművészetben címmel képzőművészeti kiállítást láthattak az érdeklődők.
Megszólaló: Dr. Pozsgai Imre – házigazda, műgyűjtő

KÁR ITT MINDEN DUMÁÉRT
„Kár itt minden dumáért…” címmel, a Gergely Theáter négy művészének előadásában zenés kávéházzá alakult az Óvárosi Szent László Napok szabadtéri színpada. Mádi Piroska, Némedi-Varga Tímea, Buch Tibor és Heller Tamás  kuplékkal, örökzöld dalokkal, jelenetekkel fűszerezve nosztalgiáztak, sok-sok humorral, bájjal, tréfával és eleganciával.
Megszólaló: Heller Tamás – színész, előadóművész, dalszövegíró, érdemes művész

ROZBORA QUARTET
A jazz-sztenderdek olyan zeneszámok, amelyek a jazz repertoárdarabjai: örökzöldek, lehetnek szöveges dalok és szöveg nélküli művek egyaránt. Sok, eredetileg nem jazz-zenei kompozíció is jazz-sztenderddé vált az évek során, pl. egyes popzenei darabok, filmslágerek, de még komolyzenei dallamok is. A Rozbora Ádám Quartet az idén immár második alkalommal zenélt az Óvárosi Szent László Napok szabadtéri színpadán.
Megszólaló: Rozbora Ádám – frontember, jazz-zenész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 9. – Tom Hanks születésnapja (1956.)
Thomas Jeffrey Hanks, vagyis Tom Hanks kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező, író és producer minden valószínűség szerint Hollywood legelismertebb és leggazdagabb színészeinek egyike, akinek neve szinte garantálja a kasszasikert; az egyik legkeresettebb férfi főszereplő Hollywoodban. Hanks arról is ismert, hogy képes a „szépfiús” szerepeket melegséggel megtölteni, mint például A szerelem hullámhosszán című romantikus vígjátékban, de képes egy bérgyilkos szerepét is hitelesen megformálni, mint például A kárhozat útjában. Hanks játéka valójában negyvenes évei elejére ért be. Zseniálisat alakított a Halálsoronban és az ő érdeme, hogy a Számkivetett igazi siker lett, ill. Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében is kitűnő alakítást nyújtott. Két filmjével egyenként 20 millió dollárt keresett, a Forrest Gumpban alakított szerepéért 70 milliót kapott.

GESZTI KONCERT
A Best of Geszti elnevezésű koncertben minden benne van, ami Geszti Péter formációiban nagy sikert aratott. A Rapülők, a Jazz+Az, a Gringó Sztár és a LÉTVÁGY legnépszerűbb dalai, jó kedvvel, bőséggel. Egyszerre retro és egyszerre mai. A kilencvenes évek nagy slágereit felvonultató produkció turnéindító koncertjének, nyilvános főpróbájának a BKK adott otthont.
Megszólaló: Geszti Péter – EMeRTon-díjas dalszövegíró, énekes