Paletta

Adás időpontja: 
2018. július 02, hétfő, 19:15
Leírás: 

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 8. – Ferdinand von Zeppelin születésnapja (1838.)
180 éve született Ferdinand von Zeppelin német hadmérnök, a kormányozható léghajó kifejlesztője. A Zeppelin egy merev vázas, irányítható léghajótípus, amelyet tervezőjéről és gyártójáról neveztek el. Az első Zeppelin-léghajók a 20. század elején épültek, felhasználva az első irányítható léghajó konstrukcióját, amelyet Schwarz Dávid úttörőmunkája hozott létre. Zeppelin konstrukciójának átütő sikere révén a zeppelin az egész világon az irányítható, merev szerkezetű léghajó neve lett. A zeppelineket utasszállításra és katonai célokra, majd a háború kitörése után bombázóként és felderítőként használták. A német vereség átmenetileg megállította a léghajóüzletet, de Zeppelin gróf halála után, az 1920-as években a polgári célokra épült zeppelinek reneszánszukat élték.

VARÁZS-TÁBOR
Tószegi Judit kézműves idei Alkotótáborában a gyerekek a mesék és szimbólumok világában kalandozhattak. Az alkotókedvű kisiskolásoknak az idén is a Kszellmann Flóra Dunafüredi Közösségi Ház adott otthont.
Megszólaló: Tószegi Judit – táborvezető, kézműves

CSIKI LÓRÁNT
A HBVK-ban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató „Szabadságra nevelünk! - Fegyelmezéssel?” című előadása közben Csiki Lóránt mesével és kézműves-foglalkozással várta a résztvevő szülők gyermekeit.
Megszólaló: Csiki Lóránt – mesemondó, kézműves foglalkozásvezető

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 2. – Szilágyi Domokos születésnapja (1938.)
A 80 éve született Szilágyi Domokos erdélyi magyar író, költő, irodalomtörténész, műfordító első verseit 1956-ban közölte az Utunk című hetilap. Első verskötetével 1962-ben lépett a nyilvánosság elé. Ettől kezdve versköteteivel, román és angol költőket bemutató fordításköteteivel, gyermekverseivel folyamatosan jelen volt az irodalmi életben. Új utakon indult el, így nem sorolható valamely iskola, irányzat, stílus követői, továbbítói közé. Szilágyi Domokos szintézisteremtő költő és mint ilyen magányos jelenség volt. Tudatossága, verskultúrája, általános műveltsége, páratlan nyelvi leleménye megóvta a legtöbb pályakezdés tétova hangkeresésétől. Eredetisége már abban megmutatkozott, ahogyan a gazdag magyar és egyetemes lírai hagyományba mintegy beleszületve dolgozta ki a maga költői nyelvét. Tudós költőnek, poeta doctusnak ismerték el még életében, ám ő azt vallotta, hogy a költői mesterségben benne foglaltatik „minden, ami az élethez tartozik”.

STEFI ÉS ÉVI
Szélpál Stefi és Rédli Éva testvérek, mindketten óvoda- és drámapedagógusok, a Naposholdas Családi Napközi, ill. Tanoda vezetői, a Sérültekért Alapítvány égisze alatt működő Felhőjárók Mozdulatszínház ’mozgatórugói’. Az idei, immár 15. alaklommal megrendezett Aranyszív-napi ünnepség ’hatványozott ünnep’ volt számukra, hiszen szüleiket, Rédli Kálmánt és feleségét Aranyszív-díjjal tüntették ki.
Megszólaló: Szélpál Stefi – drámapedagógus;
Rédli Éva – drámapedagógus

CINEMA GÁLA
Mivel a lányok a tánc terén eredendően bátrabbak, mint a fiúk és szívesebben jelentkeznek táncórákra, ezért az Iringó TáncStúdió számos tánccsoportjában kizárólag lányokat láthatunk, ám – szerencsére – vannak vállalkozó kedvű férfiak is, akik kedvelik ezt a stílust. Fiúk és lányok, kicsik és nagyok – az Iringó TáncStúdió minden tagja fellépett a BKK színháztermében rendezett két gála során.
Megszólaló: Südi Iringó – a TáncStúdió vezetője, táncművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 4. – Gina Lollobrigida születésnapja (1927.)
90 éve született Gina Lollobrigida, Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő, fotóművész, az 1950-es, 60-as évek egyik legnépszerűbb filmcsillaga. Művészneve Luigina keresztneve rövid alakja, közismert beceneve pedig Lollo. Egy hegyi faluban töltötte gyermekkorát, majd Rómában, a Képzőművészeti Akadémián festészetet és szobrászatot tanult. Fiatalon, feltűnő szépségének köszönhetően modellként kapott munkát és kisebb filmszerepekre is hívták. Indult az 1947-es Miss Itália szépségversenyen, ahol harmadik helyezést ért el. Meghívást kapott Hollywoodba, egyes pletykák szerint azért, mert felkeltette egy különc milliomos érdeklődését. A hollywoodi kitérő után az olasz filmesek egyre nagyobb és főleg egyre igényesebb szerepeket ajánlottak számára. Noha jellemábrázoló képességei vitathatatlanok, számos filmjében elsősorban külseje miatt szerepeltették. Hazájában tanulta meg igazán pályája mesterfogásait, nemzetközi hírnevét mégis egy francia filmnek, a Királylány a feleségem című kalandfilmnek köszönheti. Gina Lollobrigida az 1970-es évek elején bejelentette, hogy visszavonul a filmvilágtól és a fotózásnak szenteli életét, csupán néhány televíziós felkérésnek tett eleget.

A DRAMATURG
Azt mondják – a jó dramaturg ráhangolódik társaira, együttműködik a rendezővel és a színészekkel; mintegy hidat képez az alkotók és a mű között. Bábáskodik a mű mellett, szakmai segítséget nyújt az alkotónak anélkül, hogy a műbe túlságosan beleavatkozna. A Forrás Néptáncegyüttes Végtelenből végtelenbe című új táncszínházi előadásának Szigetvári József volt a dramaturgja.
Megszólaló: Szigetvári József – dramaturg, együttes és művészeti vezető

LISZT KONCERT
Hangversenyekkel és ünnepi találkozókkal ünnepli alapítása 45. évfordulóját városunk egyik legrégebbi művészeti csoportja, a Liszt Ferenc Vegyes Kar. Legutóbb egy baráti találkozóra, koncertre várták a Bajai Liszt Ferenc Vegyes Kar tagjait és a közönséget a Régészeti Parkba. 
Megszólaló: Kriesch András – karnagy;
Szabó Éva – másodkarnagy