Paletta

Adás időpontja: 
2018. június 18, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban betekintést nyújtunk a hétvégi Aranyszív-napi ünnepségbe, de lesz különböző műfajú tánc is, és az Arany iskola gálaműsorából is mutatunk összefoglalót

ARANYSZÍV-DÍJASOK
A Sérültekért Alapítvány az idén immár 15. alkalommal rendezte meg az Aranyszív-napi ünnepségét, amelyen Aranyszív-díjjal tüntetik ki azokat a „csoda-művelőket”, akik kiemelkedően segítik a fogyatékkal élő emberek életét. Ezúttal a Felhőjárók Mozdulatszínház vezetőinek, Rédli Évának és Szélpál Stefinek a szülei – Rédli Kálmán és felesége, Éva – kapták ezt az elismerést.
Megszólaló: Rédli Kálmánné Éva – díjazott;
Rédli Kálmán – díjazott

B-COOL PIKNIK
A B-Cool Dance Team népes csapata az elmúlt hétvégén, szombaton nagyszabású családi pikniket tartott a százhalombattai Csónakázó-tó mellett, ahol egész nap kötetlenül lehetett szórakozni, beszélgetni, sütögetni, enni, inni, játszani, táncolni, labdázni, ugrálni, kinek mihez volt kedve. A cél az volt, hogy ezzel is erősítsék a csapatok/csoportok összetartását, méltó módon búcsúztassák a tanévet és megkezdjék a várva várt nyári szünetet.
Megszólaló: Mészáros Gábor – szakosztályvezető, vezetőedző

SZTC GÁLA
A SZTC Táncszakosztálya 20 évvel ezelőtt alakult Nagyné Török Anikó vezetésével és irányításával. A két évtizedet méltó módon megünneplő Jubileumi Gálához kapcsolódóan egy kiállítás készült a BKK előcsarnokában, a gálaműsorban pedig 5-től 30 éves korig, régi és új tanítványok is színpadra léptek, új és régi – de megunhatatlan – koreográfiákkal.
Megszólaló: Nagyné Török Anikó – a Táncszakosztály vezetője

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 23. – Nepp József születésnapja (1934.)
Nepp József a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után került a Pannónia Filmstúdióba. Már első műve, a Szenvedély című rajzfilm szakított a mesehagyománnyal és új korszakot nyitott a karikatúrastílusban rajzolt groteszk, sőt abszurd történetekkel. 1964-ben készült a Gusztáv-sorozat, a máig legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat, amelynek Dargay Attila és Jankovics Marcell mellett ő a szülőatyja. A Mézga-család, majd a Dr. Bubó tévésorozat sikerében is nagy szerepe volt, nem véletlenül nevezik őt az animációval foglalkozó filmtörténészek a magyar animáció mindenesének. Sok egész estés és kisrajzfilm írója és társ-forgatókönyvírója, közreműködött pl. a Lúdas Matyi, a Szaffi, Az erdő kapitánya című filmek elkészítésében. Számos közös produkcióban, például a János vitézben pedig animátorként dolgozott. Gyakran szerzett filmzenét is. Nepp Józsefet 1967-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1974-ben érdemes művész, 1981-ben kiváló művész lett. 1999-ben megkapta a Kossuth-díjat, majd 2006-ban a magyar mozgókép mestere elismerést.

MINŐSÍTŐ HANGVERSENY
A KÓTA, vagyis a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége által meghirdetett Éneklő Ifjúság Minősítő hangversenye egyik állomásának városunk, a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola adott otthont. A program során négy kórus minősült, ill. a fellépések zárásaként egy nagy kórust alkotva – együtt is énekeltek a versenyzők.
Megszólaló: Násztorné Réczey Éva – főszervező, karnagy

KULCS A NEVELÉSHEZ
Az engedelmesség még nem fegyelmezettség; a fegyelmezés szabadságkorlátozás, de nem a szabadság megszűnése; a hatékony fegyelmezés eszközei – ebben a témakörben tartott Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató „Szabadságra nevelünk - Fegyelmezéssel?” címmel előadást a HBVK-ban szülőknek, nagyszülőknek, érdeklődőknek.
Megszólaló: Uzsalyné Pécsi Rita – neveléskutató

ARANY GÁLA
Az iskola életének és hagyományteremtésének fontos dátumaként tartják számon 1992. március 3-át, amikor ünnepélyes keretek között felvette a százhalombattai intézmény Arany János nevét. Szelleméhez méltóan évről évre gyarapodtak az iskolai hagyományok, amelyek a mindennapi munkának önálló, sajátos arculatot adott: pl. Arany Napok, Arany Díj, Arany Lapok, Arany Oklevél, Arany-plakett, Arany Gála. Ez utóbbi rendezvényen immár 25 éve mutatkoznak be az iskola valamely művészeti ágban kimagaslóan tehetséges diákjai.
Megszólaló: Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – iskolaigazgató
Leszák Zoltánné – főszervező, pedagógus;
Kovácsné Rumpler Erzsébet – főszervező, pedagógus

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 18. – a waterlooi csata (1815.)
1815. június 18-án vívták Bonaparte Napóleon francia császár és a hetedik koalíció csapatai a sorsdöntő waterlooi ütközetet. A francia vereség az 1815 márciusában visszatérő Napóleon száznapos uralmának végét és a történelem egyik legtehetségesebb hadvezérének bukását jelentette. A waterlooi csatában elesett holland és belga katonák tiszteletére egy emlékművet emeltek a csatatéren, a halom tetején egy Franciaország felé néző oroszlán áll, a kilátót 226 lépcsőn keresztül
lehet megközelíteni. Manapság Waterloo Brüsszel egyik elővárosa, a jó vasúti és közúti közlekedésnek köszönhetően kedvelt célpontja a belga fővárosból kiköltözőknek.  A svéd Abba zenekar első kislemeze, amelyet 1974-ben az Eurovíziós dalfesztiválra írtak, szintén a „Waterloo” címet kapta. A dal egy lányról szól, aki megadja magát a szerelemnek, csakúgy, mint Napoleon megadta magát Waterloonál.

VÉGTELENBŐL
„Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam és az értelem egy szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat.” – ez a Márai Sándor idézet mintegy mottóként szolgált a Forrás Néptáncegyüttes új műsora, a Végtelenből végtelenbe című táncszínházi előadáshoz, amelyet – a márciusi bemutatót követően – június elején ismét láthatott a közönség a BKK színháztermében.
Megszólaló: Szigetvári József – a Forrás NTE együttes és művészeti igazgatója