Paletta

Adás időpontja: 
2018. június 11, hétfő, 19:15
Leírás: 

Idén is volt Hangszerkóstolgató–festékpróbálgató program a művészeti iskolában. Műsorunkban többek között ebbe is betekintést nyújtunk

EGY PÖTTYÖS NAP
A HBVK-ban legutóbb Maros Krisztina: Egy pöttyös nap című meséjét keltette életre a papírszínház módszerével László Anikó gyermekkönyvtáros. A mese egy Zsófi nevű kislányról szólt, akinek szemüveget kellett hordania szemtapasszal. A nagymamájától pöttyös tapaszt kapott, mert szerinte az illett a ruhájához. Így a kislány arra gondolt, hogy reggeli után elindul a természetbe, hogy felkutathasson mindent, ami pöttyös.
Megszólaló: László Anikó – gyermekkönyvtáros

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 12. – Finta József születésnapja (1935.)
Finta József a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas építész
írónak vagy festőnek készült, atyai tanácsra jelentkezett az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karára. Munkásságát 1958-ban a Lakó és Kommunális Épülettervező Vállalatnál kezdte, ahol közel harminchat évig dolgozott. Eleinte tervezői, majd műteremvezetői és végül igazgatóhelyettes-főépítész beosztásban. Már a kezdetektől sikeresnek számított. A LAKÓTERV egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze lett, melyhez hozzájárult szakmai elkötelezettsége és hatalmas munkabírása is. Sikeres építészeti pályafutása meghozta az elismerések sorozatát és több cikluson keresztül a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze is volt. Elméleti munkássága is jelentős, több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai, ill. külföldi szaklapokban. Grafikusi munkássága is jelentős, rajzai több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek. Finta József tervezte a százhalombattai Református templomot is.

BÚZÁS MÚZEUMOS
A százhalombattai Régészeti Parkban kézműves foglalkozás keretén belül ismerkedhetnek meg a gabona hántolásával és őrlésével. Az őskori gabonatermesztés és -feldolgozás megismerésében a gyerekek búzamagból kézi őrlőkő segítségével lisztet készíthetnek. Ez a múzeumi foglalkozás része volt az idei, a hagyományok jegyében telt Városi Gyermeknapnak is.
Megszólaló: Tóth Zsuzsanna – múzeumpedagógus

VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS
A Masiniszta Vasútmodellező és Szabadidős Egyesület szervezésében vasútmodell kiállításra várták az érdeklődőket a Városi Gyermeknapon a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban. Az eseményen a Budapesti TT Barátok Modulközössége is közreműködött.
Megszólaló: Badics Zoltán – a Masiniszta Vasútmodellező és Szabadidős Egyesület elnöke;
Bencze Zoltán – modellező, közgazdász

CSURGÓ
A Csurgó zenekar fellépésein számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat hallhat a közönség korunk zenei ízlésvilágára ’hangolva’. Az idei Városi Gyermeknapon a Csurgó-koncerten a gyermekek is aktívan részt vettek és nem egyszer a szülők is együtt mulattak, táncoltak, játszottak a műsorvezető-énekessel, Siklósi Krisztiánnal.
Megszólaló: Siklósi Krisztián – énekes, frontember

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Június 14. – Karl Landsteiner születésnapja (1868.)
150 éve született Karl Landsteiner osztrák orvos, fiziológus, immunológus, aki a vércsoportok felfedezéséért orvosi Nobel-díjat kapott. A bécsi egyetemen dolgozó osztrák orvos 1900-ban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megállapítsa, mi az oka annak, hogy a 17. század óta alkalmazott vérátömlesztés olykor sikertelen. Kísérletei eredményét 1901-ben adta közre, miszerint három vércsoportot sikerült azonosítania, az A-t, B-t és C-t (a C-t idővel átnevezték 0-ára). Munkatársai később felfedezték az AB vércsoportot is. Felfedezése lehetővé tette a biztonságos vérátömlesztést, bár eltelt néhány év, míg a gyakorlatban alkalmazni kezdték.
Landsteinert ismerősei szerény, visszahúzódó, önkritikus, széleskörűen olvasott embernek írták le. Elhivatottsága nem ismert ’határt’, 1943. június 24-én laboratóriumában munka közben szívrohamot kapott. Kórházba szállították, ahol két nappal később, 75 éves korában elhunyt.

ARANY DRÁMA
Május 24-én egy hosszú út végéhez érkeztek a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium Erasmus+ projektjében résztvevő diákok és pedagógusok, hiszen az elmúlt három év munkájának mintegy megkoronázásaként a hazai közönségnek is előadták azt a színdarabot, ami a hat ország három éves együttműködésének gyümölcse.
Megszólaló: Szabóné Jassó Ágnes – angol szakos középiskolai tanár;
Alföldi Angéla – angol-francia szakos középiskolai tanár

MŰVÉSZETI ISKOLÁS
Az idén is volt Hangszerkóstolgató–festékpróbálgató program a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában, melynek egyik ’közönségcsalogató’ eleme volt a kamarateremben tartott mini koncert is.

RICCO ÉS CLAUDIA
A Ricco & Claudia énekegyüttes tagjai Farkas Klaudia és Šárközi Richard 2014-ben még mindketten egyéni előadóként jelentkeztek cseh és szlovák televíziók által közvetített X-Faktorba, de végül csapatba rakták őket, így együtt folytatták a versenyt és egészen a második helyig jutottak. A duó a műsor után is együtt maradt. 2017–ben ismét szerencsét próbáltak, ezúttal már a magyar X-Faktorban, amelyet végül megnyertek, így ők lettek a műsor történetének legeredményesebb csapata és az első olyan győztese, akik a Csapatok kategóriából kerültek ki. Claudia és Ricco a Városi Pedagógusnapon léptek fel a BKK-ban.
Megszólaló: Farkas Klaudia ’Claudia’ – énekesnő;
Šárközi Richard ’Ricco’ – énekes