Paletta

Adás időpontja: 
2018. április 16, hétfő, 19:15
Leírás: 

A közelmúltban Halász Judit adott gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt emlékezetes koncertet „Csiribiri” címmel

HALÁSZ JUDIT KONCERT
Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben. A számos állami kitüntetéssel is rendelkező Halász Judit legutóbb a „Csiribiri” című koncertjével lépett a százhalombattai közönség elé.
Megszólaló: Halász Judit – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész

POSZTOLJ VERSET…
Posztolj verset az utcára! címmel a Magyar Költészet Napja alkalmából arra biztatták a HBVK munkatársai városunk lakóit, hogy április 11-én árasszuk el Százhalombatta köztereit is jobbnál jobb versekkel. Aztán pedig szánjunk időt a sétára, hogy minél többet felfedezzünk a mások – például a könyvtár – által kitett versekből. Tették ezt így az Egyes iskola 2.a-s diákjai is...
Megszólaló: Bicskei Gabriella – pedagógus;
Kovács Marianna – a HBVK igazgatója

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Április 22. – A Föld Napja
Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre. A Föld napja mára már világméretű megmozdulássá vált: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezeti eseményen ezen a napon. 1990 óta Magyarországon is évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit a Föld 'érdekében', pl. fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, takarítást, szemétszedést szerveznek. A mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok és ma már nem csak a Föld napján.

TIARA-ALKOTÓHÁZ
A TIARA-alkotóház, vagyis a Tárnoki Interaktív Absztrakt Regionális Art égisze alatt működő csoport tagjai helyi és környékbeli alkotók, akik lehetőséget  kapnak  kiállításokon való bemutatkozásra. A Föld napjához kapcsolódva ezúttal a BKK aulájában lévő vitrinekben újrahasznosított anyagokból készült ékszereket láthatnak az érdeklődők. A TIARA-alkotóház művészeti vezetője, Póthné Viczing Gabi nem csupán mesélt nekünk e tárgyakról, hanem még a készítésébe is beavatott minket és az általam viselt ékszer is az ő keze munkáját dicséri.
Megszólaló: Póthné Viczing Gabi – a TIARA-alkotóház művészeti vezetője

TANÁRI KONCERT
A Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskolában tanító pedagógusok végzettsége, szakmai felkészültsége magasszintű, így szinte ’természetes’, hogy művésztanárként minden évben koncerttel ajándékozzák meg a közönségüket – tették ezt így idén is, mindemellett pedig már készülnek a közelgő jubileumra is…
Megszólaló: Adorjánné Visontai Katalin – a SZAMI igazgatója

APA-LÁNYA KIÁLLÍTÁS
Bíró Ferenc, bár gyermekkorától fogva szívesen rajzolt, festett, mégis civil foglalkozást választott, ám a folyamatos önképzés, művészeti kurzusokon való részvétel eredményeképp számos alkotás került ki kezei alól. Bíró Dóra Adrienn saját elmondása szerint rajztehetségét az édesapjától, a ruhák iránt érdeklődését pedig az édesanyjától örökölte, de leginkább a szénnel, ceruzával készített portrék, jellegzetes színvilágú festmények, tájképek, csendéletek teszik teljessé az életét. Bíró Ferenc és lánya, Bíró Dóra Adrienn közös kiállításának a HBVK adott otthont.
Megszólaló: Bíró Ferenc – képzőművész;
Bíró Dóra Adrienn – képzőművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Kr. e. 753. április 21. – Róma alapítása
2770 éve, Kr. e. 753. április 21-én alapította meg a legenda szerint Romulus és Remus Róma városát, amely település a következő évszázadokban előbb Itáliát, majd az egész Földközi-tenger környékét uralma alá hajtotta, de a birodalom bukása után is az európai kultúra és szellem legfontosabb fellegvára maradt. Róma városának monda szerinti alapítói egy királylány és Mars isten nászából születtek. A fiúk gonosz nagybátyja viszont féltve hatalmát, fogságba vetette a lányt, az ikreket pedig vízbe dobatta. Romulus és Remus azonban nem fulladt meg, hanem a partra kisodródva egy anyafarkastól tejet is kapott és életben maradtak. Egy pásztor talált rájuk, aki becsülettel felnevelte őket. A madárjóslatnak köszönhetően Róma első királya Romulus lett. A mondák a római királyság korából összesen hét királyról számolnak be, ezek a történetek azonban csak kismértékben történelem-hűek, a tényleges valóságról igen keveset tudunk. Annyi viszont biztosnak látszik, hogy Rómát egyszerű latin pásztortörzsek alapították a Kr.e. VIII. század közepén.

HISPÁNIA
Hispania – így hívták a rómaiak a teljes Ibériai-félszigetet, amelynek „rejtett zugaiba” invitálta Kazal Ervin az érdeklődőket a legutóbbi előadásán. mára már
A három úticél Spanyolország európai részének legdélebbi tájegysége, Andalúzia; Spanyolország északi részén talűlható önálló autonóm közössége, Baszkföld; valamint a kellemes klímájának és egyéb adottságainak köszönhetően Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye, a Baleár-szigetek volt.
Megszólaló: Kazal Ervin – előadó, utazó

KÁRPÁTIA
A Kárpátia talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a legismertebb nemzeti rockzenekar, repertoárjukban vannak saját és régi magyar dalok feldolgozásai is, leggyakrabban nacionalista, a nemzeti öntudaton és büszkeségen alapulnak szövegeik. Petrás János énekes a Kárpátia együttes frontembere, basszusgitárosa – a százhalombattai koncerten viszont két zenész-hölggyel készült beszélgetés.
Megszólaló: Garamvölgyi-Bene Beáta – furulya;
Egedy Piroska – cselló