Paletta

Adás időpontja: 
2018. február 12, hétfő, 19:15
Leírás: 

Kulturális magazinunkban palotást és keringőt is láthatnak nézőink, jelmezbálba is elkalauzoljuk Önöket, és bepillanthatnak a Pekingi Táncakadémia FEN-MO című előadásába is

KERINGŐS
A társastáncok közül a keringő a legrégibb. A neve a német „waltzen” (forogni, keringeni) szóból származik és a talajon sikló lábak forgó mozgására vonatkozik. A százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában hagyomány, hogy keringőznek a végzős, vagyis a 8. osztályos diákok, idén sem volt ez másként. Kameránkkal a farsangi mulatságot megelőző napon, a bécsi keringő szülőknek tartott bemutatóján jártunk.
Megszólaló: Szabó Zoltán – iskolaigazgató;
Demjén Éva – végzős osztályfőnök;
Kiss Tiborné – végzős osztályfőnök

ALSÓS ARANY
Jelmezbe bújtak kicsik és nagyok egyaránt a százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban is. És mivel a diákok ’kinőtték’ az intézmény falait, az idén már az alsósok is a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban farsangoltak.
Megszólaló: Kovácsné Rumpler Erzsébet – intézményvezető-helyettes

PALOTÁS
A Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű
Tagozatos Általános Iskola diákjai is 3 külön rendezvényen farsangoltak, az első napon az 1-2., ill. 3-4. osztályosok, másnap pedig a felső tagozatos diákok. De természetesen a 8. évfolyamosok és a tanárok tánca egyik alkalommal sem maradhatott el.
Megszólaló: Hodur Henrietta – DÖK vezető tanár, végzős osztályfőnök
Lefkánics Szilárdné – végzős osztályfőnök

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Február 13., 14., 15. – Húshagyó kedd, Hamvazó szerda, Torkos csütörtök
Az idei évben február 13-ra esik húshagyó kedd, ami mozgó dátumú ünnep. Időpontja mindig húsvét időpontjától függ (húsvéttól visszafelé számítva a hetedik vasárnap utáni kedd). Húshagyó kedd a farsangi szezon utolsó napja, a néphagyomány szerint ekkor lehet utoljára húst fogyasztani és sok helyen rendeznek ilyenkor karneválokat. A hamvazó szerda a farsangi időszak utáni első nap. A húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdete. Neve onnan ered, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra figyelmeztet. A torkos csütörtök igen érdekes nap az ünnepek sorában, hiszen az előző napok arról szóltak, hogy Húshagyó kedden lehet utoljára húst fogyasztani, mert a következő napon, Hamvazószerdán kezdődik a 40 napos böjt, a Torkos csütörtökön nemhogy szabad jókat enni, sőt, kötelező a torkoskodás! Ez az egy nap jelent kivételt a böjti időszakban. Valószínű azért alakulhatott ez így, mert a sok farsangi maradékot, a sok megmaradt, finom ételt bűn lett volna kidobni.

FEN-MO
A Nemzeti Táncszínház vendégeként ismét Magyarországra érkeztek a Pekingi Táncakadémia táncosai, akik ezúttal egy grandiózus klasszikus kínai táncshow-val léptek színpadra. A Fen Mo – A megelevenedett festészet című előadásukat február 3-án Százhalombattán, a BKK-ban és február 5-én Budapesten, a Müpában láthatta csak a közönség.
Megszólaló: Ertl Péter – a Nemzeti Táncszínház igazgatója

VÁNDORFÉNY
A Vándorfény Galéria azzal a nem titkolt céllal jött létre, hogy megismertesse és népszerűsítse a kortárs magyar festészetet a szépség iránt fogékony közönséggel. A galéria munkatársai azt mondják, minden egyes festmény más és más embert szólít meg, mindenkire másként hat, elvarázsol vagy éppen elgondolkodtat. Két napra ismét kortárs műalkotásokkal telt meg a BKK kamaraterme.
Megszólaló: Sándi Károly – a Vándorfény Galéria munkatársa

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Február 18. – Szabó István születésnapja (1938.)
80 éve született Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész, a magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója, akinek Mephisto című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert 1981-ben. A gyermek Szabó István sokáig orvos, de 16 éves korától már filmrendező akart lenni. 1956-ban érettségizett és még ugyanebben az évben első próbálkozásra fölvették a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma egyetem) filmrendező szakára, Máriássy Félix osztályába, ahol a tanársegéd Makk Károly volt. A főiskolán készített kisfilmjei elvesztek, köztük egy plakátragasztóról szóló tízperces némafilm, melyet Szabó István egy 1975-ben készült interjúban első rendezésének nevezett. A főiskolán 1961-ben végzett. Koncert című vizsgafilmje, egy lírai etűd eredeti látásmódról tanúskodott, az oberhauseni nemzetközi fesztiválon díjat is nyert.

UTAK
A Forrás Néptáncegyüttes és utánpótlásaik Újévköszöntő gálaelőadásán Nagy Péter Gábor, a Pesovár Ferenc Néptánc Suli igazgatóhelyettese a Forrás Néptáncegyüttes, az Ifjúforrás Táncegyüttes és a szólisták produkcióját koordinálta, de emellett még fel is lépett. Nagy Péter Gáborral a gálaműsor után beszélgettünk.
Megszólaló: Nagy Péter Gábor – a PFAMI igazgatóhelyettese, tánckarvezető

RACZKÓ ENIKŐ
A Szivárvány Óvoda 40 éves jubileumára szervezett ünnepségsorozat első állomása a január 13-án a Szekeres József Konferencia és Rendezvényközpontban megrendezett Vintage Bál volt, amelyen Raczkó Enikő is fellépett, két dalt énekelt a közönségnek.
Megszólaló: Raczkó Enikő – énekesnő