Paletta

Adás időpontja: 
2013. április 08, hétfő, 19:15
Leírás: 

NEMZETKÖZI GYERMEKKÖNYVNAP
1967 óta április 2-a vagyis Hans Christian Andersen születésnapja a Nemzetközi Gyermekkönyvnap. A könyvnapi események célja, hogy olvasásra bátorítsa a gyerekeket és felhívja a figyelmet a gyermekirodalomra.  A Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából a HBVK vendége volt Víg Balázs író, aki a gyermekkönyvtárban író-olvasó találkozót tartott.
Megszólaló: Víg Balázs – író

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Április 9. – Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) születésnapja (1908)
Victor Vasarely  a leghíresebb XX. századi magyar festők egyike Vásárhelyi Győző néven született és gyermek- és ifjúkorát Pécsett töltötte. A középiskola elvégzése után az orvostudományi egyetemre ment, de orvosi tanulmányait félbeszakította, amikor komolyan kezdett érdeklődni a festészet iránt. Eleinte itthon, majd 1930-tól Párizsban reklámgrafikusként kereste kenyerét, ekkor dolgozta ki későbbi művészetének jellemző vonásait. Festészetének leghíresebb korszakai a Fekete-fehér, a Kristály-, a Vonal- és az Egyetemes struktúrák korszak. Mindben nagy szerepe van a szigorú, szabályos geometriai alakzatoknak, valamint ezek szinte optikai csalódást okozó, mozgást sugalló elrendezésének. Egyetemes struktúrák korszakában – melyben összes eddigi törekvése összeforr – négyszögekből, majd hatszögekből, végül nyolcszögekből megalkotott képei köröket, sőt gömböket formálva 3 dimenziós térbeli ábráknak tűnnek. Vasarely-t az optikai művészet, vagyis az op-art legkiemelkedőbb alakjának tartják.

FARKAS BERTALAN
Farkas Bertalan űrrepülésének 33. évfordulójának tiszteletére különleges kiállításnak ad otthont a “Matrica” Múzeum, Az űrkutatás múltja, jelene, jövője című kiállítás az első magyar űrhajós különleges tárgyi emlékeit, ereklyéit, fotóit mutatja be, melyek űrrepülését és az ehhez kapcsolódó időszakot elevenítik meg, sőt Farkas Bertalan olyan személyes, kedves emlékeit is láthatja a közönség, melyek az utazása során is vele voltak.
Megszólaló: Farkas Bertalan – első magyar űrhajós, nyugállományú dandártábornok

MAGYAR – GÖRÖG KAPCSOLATOK
A HBVK “Sokszínű kultúra a Kárpát-medencében” elnevezésű népfőiskolai sorozatának legutóbbi állomásán “Évezredes magyar-görög kapcsolatok az értékteremtés jegyében” címmel Dr. Diószegi György művelődéskutató tartott előadást.
Megszólaló: Dr. Diószegi György – előadó, művelődéskutató

SCHUMANN
Robert Schumann német zeneszerző a romantikus zene egyik legkiemelkedőbb és legnépszerűbb alakja, és az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő zenekritikus volt. Ennek ellenére művészi útjának tragédiája, hogy életművének legkevésbé tervezett 10–12 éve zseniálisan sikerült és halhatatlan lett, viszont érett férfikorának megalapozott, megtervezett, tudatos törekvése az új ideák, a drámai zene felé mindig csak törekvés maradt és remekművekben nem teljesedett ki. Erről is beszélt a hallagatóságnak Csehák Izolda a legutóbbi Zenei esten a HBVK-ban.
Megszólaló: Csehák Izolda – előadó, karnagy

MAGYAROK PÁRIZSBÓL
László Bandy Az életrajz–életmű sorozat egy-egy előadásán több alkotói magatartást igyekszik összehasonlítani. Legutóbb a 20. századi magyar festészet néhány jelentős alakjáról, Szinyei Merse Pálról, Rippl-Rónai Józsefről és Mednyánszky Józsefről, valamint Munkácsy Mihály művészetéről beszélt a hallgatóságnak. A kapocs köztük Párizs.
Megszólaló: László Bandy – előadó, képzőművész, tanár

NÉPDALSZÍNHÁZ
Szakcsi Lakatos Béla és Vasvári Pál, a 26 éve működő Magyar Jazz Quartet zeneszerzői új koncert programot írtak az együttes részére, amely kizárólag régi magyar népdalok feldolgozásait tartalmazza. A project érdekessége, hogy az együttes történetében először énekesnővel dolgozik, a rendkívüli tehetségű, fiatal Ránki Borbálával, aki hitelesen tolmácsolja a dalokat. A Magyar Jazz Quartet Népdalszínház c. műsorát hallhatta a BKK közönsége a legutóbbi Jazz Teázóban.
Megszólaló: Vasvári Pál – zenész, a Magyar Jazz Quartet vezetője

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Április 8. – Roma világnap
1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus, ahol a különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot. Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepükként tartja számon. A Roma Világnap alkalmából egy Indiában és a Balkánon élő népszokást élesztettek fel, illetve vettek át a világon szétszórva élő roma közösségek: miszerint közösen egy közeli folyóhoz vagy patakhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak vízre.

ANTAL TIMI
Antal Timi egészen a második helyig menetelt a 2012-es X-faktor c. tehetségkutató műsorban. Bár a versenyt nem nyerte meg, ő ezt nem bánja – a most következő beszélgetés során megtudhatják, hogyan vélekedik erről. A felvételek a BKK színpadán való fellépésen készültek.
Megszólaló: Antal Timi – énekesnő