Városi Krónika

Adás időpontja: 
2021. január 29, péntek, 18:00
Leírás: 

Szúrópróba – A háziorvosokat is bevonják az oltási programba

Átoltottság – A SZEK dolgozóinak többsége megkapta a koronavírus elleni oltást
Keserű szájízzel - Március 1-ig meghosszabbították az éttermek zárvatartását
Útkereső - A Hét témája a Hitoktatás lehetőségei városunkban
Horogra akad - Már kiválthatóak az idei horgászengedélyek

Háziorvosok
A koronavírus elleni védőoltásokról szóló tájékoztató csomagot kaptak a háziorvosok, akiket – a tervek szerint – a kormány bevonna az oltási programba, ennek részleteiről azonban egyelőre keveset lehet tudni. Az egyik százhalombattai háziorvost a lehetőségekről, az oltásokról és az oltási hajlandóságról kérdeztük.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

SZEK
A Százhalom Egészségügyi Központ dolgozóinak nagy részét már beoltották a koronavírus elleni vakcina első adagjával, a következőre jövő hét végén kerülhet sor. Azok, akik megkapták a vakcinát, csak az első napokban tapasztaltak enyhe mellékhatásokat, azt sem mindenki. Összességében jók a tapasztalatok a vakcinával kapcsolatban és az oltási lapot is megkapták már a dolgozók.
Megszólaló: Erben Attiláné - főnővér

Központi írásbeli
A tanárok és a diákok szerint is nehezebb volt a vártnál a magyar feladatsor a központi írásbeli vizsgán. A tanulók úgy érezték, megoldhatóak voltak a feladatlapok és rendesen fel lehetett készülni a vizsgára. A központi feladatlapokról és a várható eredményekről az Eötvös Iskola megbízott intézményvezetőjét valamint 8-os diákokat kérdeztünk.
Megszólaló: Izsóné Somossy Ilona – az Eötvös iskola megbízott intézményvezető helyettese

VMG
Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján véget ért az első félév az iskolákban. Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a félév végét digitális csenddel ünnepelték meg a november óta otthon tanuló középiskolások. A Himnusz keletkezésének évfordulója alkalmából pedig ünnepélyes keretek között hirdették ki az iskolai alkotópályázat győzteseit.
Megszólaló: Szilasné Mészáros Judit – intézményvezető, Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium , Maksa Katalin – magyar–történelem szakos tanár

Étterem
A Százhalombattán működő éttermek a korlátozások miatt átálltak a kiszállításra és a napi menük készítésére, de ez is alig fedezi kiadásaikat. Az országban már több étterem végleg bezárt, városunkban szerencsére még egyetlen vendéglátóhely sem kényszerült erre a lépésre. Az egyik közkedvelt csárda vezetője elmondta, hogy egyre nehezebben viselik el ezt a helyzetet, és bízik benne, hogy legkésőbb márciusban kinyithatnak.
Megszólaló: Nagy Zoltán - tulajdonos

A Hét témája: Hitoktatás Battán
A tanköteles korú gyermekek szülei számára még sok idő van az iskolaválasztásra. A beiratkozással együtt kell dönteni arról is, hogy a gyermek tanórai kereten belül etika vagy éppen hit és erkölcstan oktatáson vegyen részt. Minden évben a Polgármesteri Hivatal B épületében tartották a Hit és Erkölcstan oktatás választásához az egyházak kínálatának bemutatását, amelyet a pandémiás időszak miatt a Halom TV műsorán illetve online tudnak majd megnézni a tavaszi időszakban. Most a hét témájaként ízelítőt adunk azoknak akik még nem kötelezték el magukat.
Megszólaló: Illéssy Mátyás – római-katolikus plébános, Sárosi Mária -református lelkész hitoktató, Dr. Keresztényi Istvánné -evangélikus hitoktató, Katona Csilla – a HIT Gyülekezete hitoktatója, Káplán Pavle – szerb-ortodox parókus, Horváth József a MAZSIHISZ hitoktatója

Maszkok
Tavaly március óta mindennapjaink fontos részévé vált a védőmaszk. A sebész, a textil és a professzionális pormaszkok – eltérő mértékben – egyaránt védelmet nyújtanak a fertőzés és a fertőződés ellen. Egyes országokban már szabályozzák, hogy melyiket lehet használni, nálunk ez még nem történt meg. Az egyik százhalombattai gyógyszertárban a maszkok közötti különbségekről és a vásárlói preferenciákról tájékozódtunk.
Megszólaló: Dr. Szalai Margit – gyógyszerész

Horgászengedély
Hétfő reggel óta már több horgász kiváltotta az éves engedélyeket a Dubics Tamás Horgász Egyesület vízterületére. A pecásokat arra kérik, kitöltve adják le a fogási naplókat. 2021-ben sem kell halasítási díjat fizetniük az új belépőknek, de a közgyűlés tavalyi döntése alapján a területi jegy ára 4000 forinttal emelkedett. A horgászegyesület 5 telepítést tervez az idei évben. Azt is fontos tudni a pecásoknak, hogy az idei évtől kezdve naponta maximum két pontyot vihetnek haza.
Megszólaló: Czakó Attiláné - irodavezető

Kultúra lovagja
Szigetvári József a BKK igazgatója, a Pesovár Néptánciskola művészeti vezetője és a Summerfest alapítója is elnyerte a Falvak Kultúrájáért Alapítvány által adományozott Kultúra lovagja díjat. Az ünnepélyes díjátadóra a járvány miatt nem került sor, de mi arra kértük a díjazottat ossza meg velünk érzéseit a kitüntetés kapcsán.
Megszólaló: Szigetvári József – a BKK igazgatója

Rendőrség
Második alkalommal tartott előadást az irodalom és a büntetőjog kapcsolatáról az Érdi Rendőrkapitányságon dr. Fazekas István. A jogot és teológiát is végzett író újabb előadásának témája a vagyon elleni bűncselekmények irodalmi reprezentációja volt.
Megszólaló: Szatmáriné Berczi Dolóresz – r. százados 
Dr. Fazekas István PhD – író, jogász, teológus

Freedom
A járvány a Freedom zenekar hagyományos újévi, jótékonysági koncertjétől is megfosztotta a zenekedvelőket. A zenekar tagjai most elsősorban zenetanítással foglalkoznak, a korlátozások feloldása után azonban – menedzserük tájékoztatása szerint – újabb dalokat is hallhat a közönség a régóta várt koncerteken.
Megszólaló: Katona Tamás – menedzser, Freedom zenekar