Mindenszentek, Halottak napja

Hamarosan elérkezünk a naptárban mindenszentek ünnepéhez, ezen a napon hívők, vallásukat gyakorló és világi gondolkodású embertársainkkal egyaránt megállunk egy-egy meghitt pillanatra emlékezni elhunyt szeretteinkre. Sokan róják le kegyeletüket elhunyt hozzátartozóik sírjánál a temetőkben.

 

November 1-jén, mindenszentekkor és másnap, november 2-án, halottak napján szerte a világban, az országban, így városunkban is emlékezünk az eltávozottakra. A mindenszentek tulajdonképpen előkészület, virrasztás a holtak emlékéért. A halottak napja pedig megemlékezés a holtak lelkéről.

 

Ezekben a napokban mindannyian hitünk és szívünk szerint megidézzük halottaink emlékét felidézünk arcokat, érintéseket, hangokat, hangulatokat: gyertyát gyújtunk mindazokért, akikkel éveken, évtizedeken át jóban és rosszban, örömben és bánatban osztoztunk. Akik családtagként, szülőként vagy nagyszülőként, gyermekként, barátként, vagy csak jó ismerősként része volt az életünknek, támaszt nyújtottak számunkra. Ez olyan nap, melyet áthat a hit, a remény és a szeretet mellett a szomorúság, a bánat is.  Gondoljunk azokra is, akik korlátozva vannak, egyedül élnek és nem juthatnak el szeretteik sírjához, akik magányosan, csendben emlékeznek.

 

Sajnos a súlyosbodó járványhelyzet az elmúlt évekhez képest óvatosságra int bennünket. Kérem Önöket, kerüljék a tömeget, a tömegközlekedést, válasszanak olyan időpontot amikor nem zsúfoltak a temetők, figyeljenek a biztonságra, értékeikre. Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, viseljenek maszkot és tartsák be az előírásokat!

 

Minden százhalombattai polgárnak őszinte együttérzéssel, szívből kívánok méltóságteljes és megnyugvással teli, csendes és bensőséges megemlékezést.

 

Vezér Mihály
polgármester