Méltó az emlékezetre

Az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás az egész világot megrázta. A terrortámadásokban 2996 ember vesztette életét, köztük a 19 gépeltérítő. Az áldozatok 90 ország állampolgárai voltak.

 

Nem sokkal az események után Százhalombattán is parkot neveztünk el a tragikus terrortámadásról, és emlékművet is állítottunk az áldozatok tiszteletére.   Az emlékmű állításának kezdeményezője 2002-ben Pap Miklós, akkori képviselő volt, amelyet a Képviselő-testület és jómagam egyhangúan támogattunk.

 

Az ünnepélyes avatásra 2002. szeptember 11-én került sor, emlékezve az áldozatokra.  Az emlékkő akkor mészkőből készült el, ami sajnos mára megrongálódott, a táblán a felírat már alig volt látható és össze is lett firkálva. A 20. évforduló tiszteletére úgy döntöttem, hogy megújítjuk az emlékkövet, hogy méltó legyen az emlékezetre. Felkértem Janovszky Károlyt, a Szákom Kft. ügyvezetőjét, hogy végezzék el a felújítást, amelynek a teljes költségét vállalták. Nagyon szép lett a gránitból készült új emlékmű és felirat. Köszönetemet fejezem ki a Szákom Kft. munkatársainak a gyors és igényes munkáért!

 

A világ számos pontján tartanak az idén megemlékezést a 20. évforduló alkalmából. Százhalombattán a megújult gránit emlékművel tisztelgünk és emlékezünk, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásra és az áldozataira!

 

Vezér Mihály Ph.D.
polgármester