Kullancs elleni védekezés

A jelenlegi esős, zivataros időjárás jó táptalajt biztosít a kullancsoknak, így az erdőkben, kiskertekben nagyon elszaporodtak. Az Európai Unió (1849/2006/EK) rendelete alapján 2007 óta tilos hazánkban az Actellic 50 EC rovarírtó koncentrátum használata, amely – egyedüli vegyszerként – biztosan elpusztította akullancsokat. Jelenleg hatásos, engedélyezett kullancs elleni irtószer nincs. Ennek hiányában marad az egyéni védekezés.

 

Fontos, hogy ha hosszabb ideig a szabadban tartózkodunk, figyeljünk oda a következőkre: 

- viseljünk világos ruházatot, így a kullancsot könnyen észrevehetjük,

- nadrágunk szárát tűrjük be a zokniba, így nehezen tudnak a ruha alá mászni,

- használjunk kullancsriasztó krémet vagy sprayt,

- kerüljük el a sűrű, nedves aljnövényzetet – a kullancsok nagy része itt bújik meg,

- tartsunk ellenőrzést, a kirándulás alatt vagy után vizsgáljuk át a teljes bőrfelületet!

 

Ha kullancsot találunk a testünkön, gyötrés nélkül, minél közelebb a bőrfelülethez csipesszel fogjuk meg, majd egy határozott mozdulattal távolítsuk el. Nem szükséges különleges csipesz vagy Kapiller-féle eszköz, legjobb a minőségi szemöldökcsipesz.

 

A kullancscsípést követően 1-2 héttel később jelentkező influenzához hasonló tünetek észlelése, a tünetek elmúlása, majd ismételt jelentkezése utalhat fertőzésre. A bőrpír nem jelent automatikusan fertőzést, de okot ad a kivizsgálásra.A kullancsokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy nem mindegyik egyed terjeszt betegséget, ők ugyanis alapvetően nem hordozzák magukban a Lyme-kórkórokozóját. A megbetegedésért felelős borreliaburgdorferi már fertőzött állatok véréből kerül akullancs szervezetébe, az ember pedig akkor van veszélyben, ha a fertőzött kullancs a bőrbe fúrva magát legalább 1-2 napig észrevétlen marad. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a kórokozó bejuthasson az ember vérkeringésébe. További segítségért forduljanak orvoshoz! 

 

Tájékozódjanak a kullancs elleni védőoltásokról aSzázhalom Egészségügyi Központban vagy a háziorvosoknál!