Híradó

Adás időpontja: 
2016. október 06, csütörtök, 19:00
Leírás: 

Magyar Golgota - 167 évvel ezelőtt végezték ki a 13 aradi vértanút

Segíts, ha tudsz! – Tókerülő futást rendeznek a Hospice Világnap alkalmából
Évadzáró - Vasárnap tartják az idei utolsó Családi napot a Régészeti Parkban
Kúria túra – Október 8-én ismét Batta Bringára várják a kerékpározás szerelmeseit

Aradi vértanúk
1849. október 6-án a megtorlás legtragikusabb eseményeként 13 magyar honvédtisztet végeztek ki a szabadságharcban betöltött szerepük miatt. A tizenhárom aradi vértanú hihetetlen bátorságról és hazaszeretetről tett tanúbizonyságot, talán ennek is szerepe volt abban, hogy szinte azonnal legendás hősökké váltak.  Kossuth Lajos az egyetlen fonográfon rögzített beszédében a Magyar Golgotának nevezte Aradot.
Megszólaló: Bálint Ákos- az Arany iskola történelem szakos tanára

Hospice Világnap
Színes programokkal várják a százhalombattaiakat a Hospice Világnap alkalmából október 8-án 15 órakor a Csónakázó tónál. Ha az időjárás is úgy akarja, lesz tókerülő futás és több helyi tánccsoport is fellép. A rendezvény célja, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegek otthoni ápolásának fontosságára.
Megszólaló: Schaffer Judit – a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke

Batta Bringa
Szombaton ismét együtt tekerhet Százhalombatta apraja nagyja, az egyre népszerűbbé váló Batta Bringa rendezvényen. Ezúttal 12 kilométeres távot kell teljesíteniük a résztvevőknek és négy helyszínen történelmi előadást is hallhatnak.
Megszólaló: Cseh Péter - szervező

Szezonzáró
Az idei utolsó Családi napot rendezik meg vasárnap a Régészeti parkban. A szezonzáró alkalmon ismét rengeteg érdekes programmal várják a látogatókat. Az őskoron belül a kutyák is szerepet kapnak, az érdeklődők készíthetnek agyagállatokat, részt vehetnek kézműves foglalkozásokon és a Sirius Alapítvány jóvoltából kutyusokat is simogathatnak.
Megszólaló: T. Németh Gabriella - régész

Hírtükör
Elkezdődött az őszi kulturális szezon, a Hírtükör legújabb számában is csemegézhetünk a helyi programok között, de természetesen a legfontosabb közéleti események sem maradtak ki az újságból. Lapszemlénk következik!
Megszólaló: Czifrik Katalin – a Hírtükör munkatársa

Ajánló – Az aradi vértanúk
Az aradi vértanúkra emlékezünk mai Híradónkat követően. Tóth Ernővel a KÉSZ helyi szervezetének elnökével a mártírhalált halt hősökről, a bécsi udvar megtorló "hadjáratáról" és a szabadságharc leverésének krónikájáról is beszélgetünk.
A Híradó után