Folytatódnak a 2020. évi elmaradt szűrővizsgálatok

Százhalombatta Város Önkormányzata 2014. évben indította el a gyermekek egészségének megőrzésére, fenntartására irányuló speciális látásvizsgáló eszközzel történő látásszűrést, majd 2019-ben az ortopédiai szűrővizsgálatokat az iskolakezdés előtt álló óvodáskorú gyermekeknél.

 

A világjárvány okozta veszélyhelyzet miatt 2020. évben nem kerülhetett sor a nagycsoportos óvodások szűrésének lebonyolítására. Kiemelten fontosnak tarom, hogy elvégezzük az iskolai tanulmányaikat a 2020/2021. tanévben megkezdő gyermekek vizsgálatát.

 

A Dunamenti Erőmű Zrt. 1.500.000 ezer forint összegű támogatásának köszönhetően, a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítvány, a százhalombattai általános iskolák, valamint Önkormányzatunk együttműködésével szervezzük a szűréseket.

 

Az elmúlt 5 évben összesen mintegy 900 fő általános iskolai tanulmányait adott évben megkezdő kisgyermek szűrése történhetett meg szakember bevonásával.  A szűrések alkalmával feltárt látásproblémák még időben orvosolhatók, így sok kellemetlenségtől, tanulási nehézségtől óvjuk meg a gyermeket.

 

A látásszűrés mellett – a betegségek, egészségügyi problémák időben történő felismerése, kezelése érdekében folytatjuk a gyermekek ortopédiai szűrővizsgálatát is. 2019-ben összesen 187 gyermek szűrése történt meg ortopédiai szakorvos közreműködésével. A vizsgált gyermekeknél kialakult ortopédiai eltéréseket, túlsúlyosságot, lúdtalpat és gerincferdülést, rossz testtartást még időben lehet orvosolni, megelőzve a majdani felnőttkori mozgásszervi problémákat.

 

Az elmúlt években a szűrésekre az óvodákban került sor, azonban az idei évben a vizsgálatokat – a pandémiás időszak miatt – az adott iskolákban történő megszervezéssel tartjuk szükségesnek megoldani.

 

Az óvodások látásvizsgálatát már megkezdtük, a KLIK vezetőjével történt egyeztetés után hamarosan sor kerülhet a további vizsgálatokra is. Reményeim szerint júniusban megtörténhet a teljes szűrés és megkezdődhet a gyermekeknél felmerült problémák további kezelése.

 

Vezér Mihály Ph.D.
polgármester