Folyamatos a szúnyogírtás

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.A következő hetekben is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat, köztük a Duna-menti településeken (beleértve Százhalombatta várost is), az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést a települési önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végezhetnek szúnyogirtást.

 

Százhalombatta Város Önkormányzata megtesz mindent annak érdekében, hogy a jelenleg fennálló szúnyogártalommal szemben a megfelelő eszközökkel fellépjen. A feladat ellátásáért felelős Szákom Kft. 2019. május hónap második felében, 2019. június 11. és 13. napján is végzett földi kémiai szúnyoggyérítést, további irtások a héten 2019. június 19. és 20. napján várhatóan este 20:00 és hajnali 2:00 óra között lesznek, illetve folyamatosan várhatóak minden héten, amíg az extrém helyzet meg nem szűnik.

 

A katasztrófavédelem a FÖLDI kémiai irtással párhuzamosan biológiai lárvagyérítéseket is végez a Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben. A Szákom Kft. Százhalombattán a Csónakázó-tónál, a Bara-pataknál, valamint a dunafüredi részen a gát mentén szintén alkalmazza ezt a védekezési formát, amely során olyan környezetbarát készítmény kerül a környezetbe, hogy kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan.

 

Százhalombatta, 2019. június 19.

 

Százhalombattai Polgármesteri Hivatal