Ezüst Évek

Adás időpontja: 
2021. május 04, kedd, 19:45
Leírás: 

Műsorunkban várostörténeti kalandozásunk során most a Halomsír mezőről, a jelenleg feltérképezett 365 halomsírról, a feltárásokról beszélgetünk

Gondozóház nyitás
Az elmúlt héten több mint 250 napos látogatási tilalom ért véget az Idősek Gondozóháza lakóinak életében, hiszen ismét látogathatóvá vált az intézmény. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők már bemehetnek ezekbe az intézményekbe. További enyhítés az is, hogy a bent lakók elhagyhatják az épületet, és akár haza is lehet vinni a gondozóházban élő rokonokat. A szabályokról és az enyhítő intézkedésekről Török Sándor alpolgármestert kérdeztük.
Megszólaló: Török Sándor

OMNYE nyitás
Az országos engedmények a „nagy terasznyitás”, a védőoltások egyre bátrabbá teszik az idősebb generációt is. A nagy klubnapok persze még csak a tervezés szintjén léteznek. Az OMNYE tagsága is jobbnak látja, ha egyelőre nagy létszámban nem találkoznak. A bátrabbak viszont heti egy alkalommal egy szabadtéri tornára már összejönnek.
Megszólal: Sziva Miklós – az OMNYE elnöke

Gyógyító növény: A zab
A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, ma már sokan fogyasztják rendszeresen, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött szerepét, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása sok hosszú távú előnnyel jár.
Megszólal: Baki Szilvi – kertészmérnök

Halomsír mező
Százhalombatta nevének egy része a településen fellelhető halomsírokra utal, amelyek az Óváros területén találhatóak. Várostörténeti kalandozásunk során most a Halomsír mezőről a jelenleg feltérképezett 365 halomsírról, a feltárásokról beszélgetünk.
Megszólal: T. Németh Gabriella - a Matrica Múzeum és Régészeti Park vezetője