Ezüst Évek

Adás időpontja: 
2017. május 02, kedd, 19:45
Leírás: 

Az OMNYE tagjai a megszokott kötetlen beszélgetések mellett ismét kalandozni, kirándulni indultak, ha csak gondolatban is, hiszen Szeifertné Tóth Erika mesélt Szenegálról

VCSGK – házi segítségnyújtás
Mi történik, ha egy idős házaspár életkoruk illetve betegségeik miatt már nem tudnak, közlekedni, így jószerével alkalmatlanná válnak az önellátásra? Ezúttal annak jártunk utána, hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben?
Megszólal: Balogné Till Erika – a VCSGK intézményvezetője

Őszidő Nyugdíjas Klub
Attól, hogy valaki nyugdíjba megy, és meglazulnak korábbi kötődései, megváltoznak feladatai, még nem kell magányosan, egyhangúan élnie. A nyugdíjas klubok rengeteg lehetőséget kínálnak arra, hogy az idősebb generáció képviselői egy jó közösségben, hasonló érdeklődési körű emberek között, aktívan töltsék el szabadidejüket. Az Őszidő Nyugdíjas Klubnál jártunk.
Megszólal: Cser János – az Őszidő nyugdíjas Klub vezetője

Növény – Lándzsás útifű
A lándzsás útifűnek sokféle elnevezése van, ilyen például a kígyónyelvűfű, a lúdnyelvűfű, a gyíkfű. A természetben szinte bárhol megtalálható. A Lándzsás útifű használata a régmúltban éppolyan elterjedt volt, mint manapság. A füvész könyvek által is magasztalt útifű szembeszáll szinte minden bajjal. Mélius Juhász Péter, 1500-as évek végéről származó Herbáriuma szerint a lándzsás útifű “a szájadat, torkodat gyógyítja, ha vizével mosod”.
Megszólal: Baki Szilvia - kertészmérnök

OMNYE
Aktuális klubnapjukon az OMNYE tagjai a megszokott kötetlen beszélgetések mellett ismét kalandozni, kirándulni indultak, ha csak gondolatban is, hiszen Szeifertné Tóth Erika mesélt Szenegálról. A klubnapon bemutatkozott egy érdi irodalmi klub és folyóirat az „Irka” is.

Filmajánló – Az orvosdoktor
Nehéz eldönteni, hogy mi a jobb: elolvasni egy könyvet és azután megnézni a belőle készült filmet, vagy előbb a film és utána a könyv. Azt gondolom, ez könyvenként és filmenként is eltér, de jó esetben mindkét alkotás lehet emlékezetes. Noah Gordon világsikerű Az orvosdoktor című könyvéből film is készült. A fantasztikus remekmű, a XI. századba kalauzol bennünket, ahol egy fiatal angol orvosnövendék életét követhetjük nyomon. József Rozsnyai Júlia a HBVK filmklubjának vezetője a filmes változatra hívja fel a figyelmüket.
Megszólal: József Rozsnyai Júlia - könyvtáros

Anyák napi vers
A hétvégén, május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák napját. Az édesanyák köszöntéseként kérem, fogadják szeretettel a kisgyermekek kedves és megható szavait.