Ezüst Évek

Adás időpontja: 
2017. április 18, kedd, 19:45
Leírás: 

Különleges ősi magyar hímzéssel a Bakonyi fehér hímzéssel ismerkedtek meg az OMNYE kézműves foglalkozásának résztvevői

Őszidő Nyugdíjas Klub 
Négy százhalombattai nyugdíjas klub, az Őszidő, a Városi, a Harmónia és az Óvárosi Nyugdíjas Klub alkotják a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége, röviden: a NYOSZ egyik tagszervezetét. A szövetség munkáját, a tagoknak kínált lehetőségeket a NYOSZ százhalombattai városi tagszervezetének elnöke, Cser János mutatja be.

OMNYE
Különleges ősi magyar hímzéssel a Bakonyi fehér hímzéssel ismerkedtek meg az OMNYE kézműves foglalkozásának résztvevői. A színeket mellőzve fehér alapon, fehérrel mintázták meg a virágokat, de az ügyesebbek megpróbálkoztak a lyukhímzés alapjaival is.

Gyógyítónövény : Csalán
Március-április az az időszak amikor a csalán levelét gyűjteni szokták, hiszen ez fontos gyógynövénynek számít. Érdekessége hogy a római katonák ízületi fájdalmaik enyhítésére csalánnal ütögették magukat, de a régészeti kutatások szerint a csalánt szövésre is használták, a bronzkori sírokból csalánszövetek kerültek elő. Az első világháborúban kialakult pamuthiányt is sokan ezzel az anyaggal pótolták. Most pedig nézzük, hogy miért és hogyan fogyasszuk ezt az igen hasznos, csípős növényt.

Balkonláda
Az erdőből-mezőről térjünk át az erkélyeken is szemet gyönyörködtető növényekre. Szerencsére egyre népszerűbb az erkélyeket, balkonokat, teraszokat, szép színes virágokkal díszíteni. A muskátli talán a legelterjedtebb növény, de érdemes átgondolni milyen virágokat ültessünk, hiszen egy lakótelepi erkélyen sok szélsőséges hatás érheti a növényeket. Érdemes elgondolkozni a funkcionális növények ültetésén is.

Allergia
Sokak életét keseríti meg a tavaszi pollen áradat, amelyből most jócskán kapunk ugyanis a tél végi napsütés teljesen megbolondította a növényvilágot. Ráadásul az allergia nem válogat, egyre többeket érint, noha egyre többet lehet tenni ellene.