Ezüst Évek

Adás időpontja: 
2016. november 01, kedd, 19:45
Leírás: 

Az október 23-i városi ünnepségen vehette át Dobák Józsefné az idei Pro Urbe Díjat. Ani néni 42 éve él Százhalombattán

Mindenszentek, Halottak napja
November elseje Mindenszentek, november másodika pedig a Halottak Napja. A keleti egyháznál már a 4. században volt a szenteknek egy közös ünnepe, amelyet közvetlenül pünkösd után tartottak. Egyetemes novemberi ünneppé IV. Gergely pápa tette, hogy megemlékezzenek azokról, akik nincsenek benne a Liturgikus naptárban.

Dobákné
Az október 23-i városi ünnepségen vehette át Dobák Józsefné az idei Pro Urbe Díjat. Ani néni 42 éve él Százhalombattán és szinte megszámlálhatatlan tanítványa van. Az egykori kettes, ma Eötvös iskola pedagógusa volt nyugalmazásáig, ahol éneket és rajzot tanított. 31 évig vezette a Paletta szakkört, 21 éve pedig megalakította, és máig irányítja, szervezi a Városi Népdalkört.

OMNYE
Egykori kollégájuk, Galánfi Csaba PR szakember előadásával kezdődött az OMNYE legutóbbi klubnapja. A MOL Nyrt. nyugalmazott stratégiai kommunikációs és kutatási vezetője nem közvetlen szakterületéről a belső kommunikációról beszélt a műszaki szakembereknek, hanem a magyar nyelv szépségéről.

Madeira
Az OMNYE legutóbbi találkozóján Nádasy István elnököt kérték fel, hogy egyik emlékezetes külföldi útjáról tartson élménybeszámolót. Madeira szigetének különleges szépsége valóban elbűvölheti a látogatót. A mediterrán „kirándulás” előtt, a Doberdói fennsíkra „invitálta” a klubtagokat, a „Nagy” háború emlékezetes eseményének 100. évfordulója alkalmából.

Gyógyító növény : Az oregáno
Mai gyógyító növényünk az oregánó, népies nevén a szurokfű, amelyet a pizzák és olaszos ételek fűszereként ismerünk. Azzal viszont lehet, hogy kevesen vannak tisztában, hogy az oregánó hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyít. A népi gyógyászat leginkább gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony étvágygerjesztő is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de az ókori Görögországban rendszeresen használták sérülések gyógyítására is.