Ezüst Évek

Adás időpontja: 
2015. október 27, kedd, 19:45
Leírás: 

A múzeum nyugdíjas délutánjára meghívást kapott a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökségi tagja, a Budapesti Szövetség elnöke is

Nyugdíjas délután a „Matrica” Múzeumban
Koszorúzási ünnepséget tartottak október 15-én Ferenczi Illés egykori tanácselnök, majd tanácselnök-helyettes Matrica Múzeum falán elhelyezett emléktáblájánál.  Az intézményalapítóról minden évben nyugdíjas-vetélkedővel is megemlékeznek, ezalkalommal „hetvenkedhettek” a nyugdíjasok, és az állandó kiállítást sem ártott ismerni.
Megszólal: Tóth Zsuzsanna - múzeumpedagógus, Hangyási János - OMNYE, Bukovinszky Miklós - OMNYE, Gyöngy Márton - OMNYE, Tóthné Piroska - Harmónia Nyugdíjas Klub, Molnár Márta - Harmónia Nyugdíjas Klub, Gilányi Jánosné - Harmónia Nyugdíjas Klub, Szegedi Sándorné - Őszidő Nyugdíjas Klub, Lajkó Mihályné - Őszidő Nyugdíjas Klub, Molnár Istvánné - Őszidő Nyugdíjas Klub, Hegedüsné Somogyi Erzsébet - Dunafüredi Nyugdíjas Klub, Bauer Margit- a Dunafüredi Nyugdíjas Klub vezetője, Vezér Mihály Ph.D. - polgármester

Őszidő az ONYSZ-ban
A múzeum nyugdíjas délutánjára meghívást kapott a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökségi tagja, a Budapesti Szövetség elnöke, aki örömmel konstatálta, hogy milyen mozgalmas és érdekes a nyugdíjasok élete Százhalombattán, és azon is meglepődött, hogy milyen sok férfi vett részt a nyugdíjas találkozón. A szövetség vezetőjének látogatása annak köszönhető, hogy az Őszidő Nyugdíjas Klub csatlakozott az országos szervezethez.
Megszólal: Véghné Reményik Mária - a nyugdíjasok Budapesti Szövetségének elnöke, Cser János - az Őszidő Nyugdíjas Klub vezetője

GYÓGYTORNA
Ugye emlékeznek még a régi tv tornára, vagy a szignáljában látható, csilláron hintázó idős párra. Ennyire nem leszünk „igényesek”, nem lógunk sehonnan sem, nem ugrálunk, de biztos, hogy hasznos mozgást kínálunk minden korosztálynak. A gyakorlatokat megtanulva bármikor gyorsan átmozgathatják zsibbadt testrészeiket. Most pedig üljenek le az előkészített székre, ha nincs, az sem baj, csak üljenek kényelmesen, persze nem hátra dőlve a kanapén, és tornázzanak együtt Schaffer Judittal. Ma a nyakizmokat mozgatjuk meg.
Megszólal: Schaffer Judit - gyógytornász

FAHÉJ
A fahéj őrölt állapotban a mézeskalács, az almás lepény és a tejbegríz fontos ízesítője, de használják forralt borok és egyéb gyümölcsös italok elkészítéséhez is. Kiválóan hangsúlyozza például a szilva ízét. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, egykoron, hogy magasan tartsák az árát.  Hazánkba a 15. században érkezett, és gyorsan beépült a nemesek konyhájának fűszerei közé.
Megszólal: Baki Szilvia - kertészmérnök

DERT Nyugdíjasok
A DERT nyugdíjasok havonta egy alkalommal találkoznak, délutánjaik helyszíne, egykori munkahelyük klubterme volt. Megszokták, jó volt, tágas volt, emlékekkel teli. Következő november 3.-i összejövetelüket viszont már új helyen tartják, az óvárosi közösségi házban.  Itt lesz az új otthonuk.
Megszólal: Ékes Jánosné - a DERT Nyugdíjas Klub vezetője

OMNYE
Ugyancsak az óvárosi közösségi házban tartják összejövetelüket az OMNYE nyugdíjasai. Az éves kirándulások jól sikerült, gyakran humoros fotóival tarkított élménybeszámolók mellett legutóbb az alapszabályuk módosítása volt napirenden. A jól megszokott extra programot Csehák Izolda szolgáltatta Mendelssohnról tartott előadásával.
Megszólal: Pogány Gyula - OMNYE elnökségi tag