Extrém esőzések

A napjainkban tapasztalható hirtelen lehulló nagymennyiségű eső miatt több mélyebben fekvő utcában megáll a víz.  A csatornahálózat kapacitása ilyen mennyiségű csapadék elvezetésére sehol sem képes, bár a SZÁKOM folyamatosan tisztítja a város csatornahálózatát. Sajnos a klímaváltozás miatt extrém esőzésekre kell számítanunk a jövőben is.

 

A családi házas övezetekben a problémát az is okozhatja, hogy – a ház előtti parkolás megoldásaként – a tulajdonosok több helyen betemették az árkokat, így a vízelvezetés nem megfelelő vagy teljesen megszűnt. ASZÁKOM, hogy a csapadékvíz elfolyását megkönnyítse, tavaly közel 18 millió Ft összegbenkitisztította a belvízelvezető rendszert teljes hosszában, de a házak előtt betemetett árkok okozta problémát ez nem oldja meg.

 

Megoldást jelenthet ezeknek az árkoknak a rendeltetésszerű visszaállítása, vagy legalább a gépkocsibeálló alatti csatorna kiépítése, továbbá az eldugult csatornák folyamatos karbantartása, tisztítása, amely a tulajdonos feladata. Amennyiben valakinek problémát jelent a csővezeték kitisztítása, a SZÁKOM – bejelentést követően –elvégzi a munkát.

 

A lakótelepi pincebeázásokat az elmúlt években egyenként vizsgálta a Polgármesteri Hivatal szakemberek bevonásával. Az eddigi megállapítások kivétel nélkül azt támasztották alá, hogy a beázások az épület vízszigetelésének hiányosságaira vezethetőek vissza. Ennek megoldása a tulajdonosok kezében van.

 

Amennyiben úgy látják, hogy a probléma megoldásában önkormányzati segítségre van szükségük, kérem, jelezzék a Polgármesteri Hivatal 06-80/200-972 zöldszámán.