Egészségügyi körkép

Százhalombatta Város Önkormányzata minden évben kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi ellátás javítására, újabb díjmentes szolgáltatások bevezetésére. A kötelezően ellátandó feladatok mellé minden évben önként vállalt feladatokkal is elősegíti a lakosság kényelmesebb, gyorsabb, megbízhatóbb egészségügyi szakellátását. 


A szűrővizsgálatok fontosságát felismerve Önkormányzatunk immár ötödik alkalommal biztosította az ingyenes látás és – idén először – ortopédiai vizsgálatot a százhalombattai iskolába lépő gyermekeknek. Ez a fajta prevenciós munka feltárja – még iskolakezdés előtt – azokat a látás és ortopédiai problémákat, amelyek miatt a későbbiekben tanulási, mozgással kapcsolatos gondokkal, látászavar miatt kialakult iskolai nehézségekkel küzdenének meg a kisiskolás gyermekek, ami gátolná őket a sikeres tanulási folyamatban. Ugyanezek a gyerekek kétfajta védőoltást is ingyen kaptak, mivel Százhalombatta Város Önkormányzata már több mint tíz éve biztosítja a bárányhimlő és rota vírus elleni oltásokat a városban élő gyermekeknek.


Százhalombatta Város Képviselő-testülete a gyermekek gyorsabb és kényelmesebb szakellátása érdekében egy újabb gyermekorvosi körzet kialakításáról is döntött az idén, amely már az ötödik házi gyermekorvosi körzet lett Százhalombattán. Az új körzetben Dr. Ács Beáta fogadja a kis betegeket, aki nagy szaktudással, több szakirányú végzettséggel, klinikai és háziorvosi gyakorlattal is rendelkező gyermekorvos. Óváros mellett a lakótelep egy kisebb része is a körzetéhez tartozik.


A csecsemők biztonságosabb ellátása érdekében Önkormányzatunk 18 darab új légzésfigyelő készüléket vásárolt a Városi Családsegítő és Gondozási Központ védőnői szolgálatnak, amit a házi gyermekorvosok, illetve a védőnők javaslata alapján a szülők hazavihetnek, ezáltal is elősegítve a csecsemők biztonságosabb otthoni ellátást.


A városban eddig is jól működő hétvégi és éjszakai ügyeletet kötelező feladatként, a rendelési időben biztosított ügyeletet – 2007 óta minden évben – önként vállalt feladatként biztosította Önkormányzatunk. Míg számos településnek a kötelezően biztosítandó hétvégi és éjszakai ügyelet megoldása is problémát okoz (az országban kialakult orvoshiány miatt) addig városunkban az idei évben is 24 órában működik a központi felnőtt és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás. 


Gondolva a felnőtt lakosságra is, a Képviselő-testület döntése alapján – önként vállalt feladatként – továbbra is biztosítja a városlakók számára az ingyenes betegszállítást. Városunk területén 2007 óta működik ez a szolgáltatás, amit minden városlakó díjmentesen vehet igénybe. A betegszállítás minőségének javítása érdekében a régi betegszállító autót lecserélték egy új, kényelmesebb, korszerűbb OPEL VIVARO L2H1 2,9T Combi típusú gépjárműre. A legkorszerűbb felszerelésekkel ellátott autó március 20-án állt „szolgálatba”, szállítja a betegeket. 


Százhalombatta Város Önkormányzata hosszú évek óta szervezi és biztosítja – a lakcímkártyával rendelkező – százhalombattai lakosoknak az ingyenes tüdőszűrő vizsgálatot, ezzel is hozzásegítve a lakosságot az egészségesebb élet lehetőségéhez. Az idei évi tüdőszűrésen ismét ingyenes lesz a vizsgálat minden helyi lakosnak – még 40 éves kor alatt is, illetve munkahelyi alkalmassági vizsgálathoz is, amelynek más esetben 1700 forint lenne a díja. A törökbálinti Tüdőgyógyintézet mobil tüdőszűrő állomásának – mint minden évben – a Százhalom Egészségügyi Központ ad otthont.


Több éve biztosított az Óvárosban a gyógyszerkiadás, ezzel is segítve az ott élő embereket, hogy helyben válthassák ki receptjeiket.


Az ingyenes egészségügyi szolgáltatások mellett Százhalombatta Város Önkormányzata minden évben többmilliós fejlesztési célú, támogatási céltartalékot biztosít a Százhalombattai Egészségügyi Közalapítványnak, egészségügyi eszközfejlesztésre. Többek között két EKG készülék – a kardiológia részére – egy sebészeti lézer, két optika – az egynapos sebészeti műtő számára – egy Applicator – a gasztroenterológiai vizsgálatokhoz – és egy hordozható EKG készülék került beszerzésre a múlt évben.


Az idei év nagy beruházása egy XXI. századi, automatikusan programozható új röntgengép, ami szeptember 2-tól fogadja a betegeket az Egészségügyi Központban. Az új röntgengép az alagsorban kapott helyet, ahol kialakításra került a vizsgáló és a várószoba is. Az eddigi röntgenrendszer a terhelés és a huzamosabb használati idő miatt már eléggé elavult, elhasználódott, rendkívül gyakori és költséges javítási igénye miatt annak cseréje – a biztonságos betegellátás érdekében – halaszthatatlanná vált. Az új digitális röntgengépet 2018. második felében vásárolta meg Önkormányzatunk, majd megkezdték a röntgenrendszer beépítését, az arra alkalmas vizsgálószobák kialakítását. A közel 100 millió forintos beruházással hosszú ideig biztosított lesz városunkban a professzionális, megbízható és pontos röntgenvizsgálat.


Önkormányzatunk többszázezer forint összegű vissza nem térintendő, fejlesztési célú támogatásban részesítette az Országos Egyesület a Mosolyért - Közhasznú Egyesületet a baleseteknél szükséges gyorsabb mentés és a mentőautókban történő szakszerű és gyors szakellátás javítása érdekében. Az önkormányzat és több százhalombattai civil egyesület támogatásából a százhalombattai mentőállomás a következő sürgősségi eszközökkel gazdagodott: egy légutak leszívására alkalmas taposó szívó, egy palackra szerelhető CO nyomáscsökkentő reduktor és egy betegőrző monitor, a monitorhoz tartozó fali tartó és akkumulátor. Az Országos Egyesület a Mosolyért elnöke páratlan és egyedülálló esetnek nevezte, hogy egy önkormányzat ilyen mértékű támogatást nyújt az Egyesületüknek, amit ők drága, de nélkülözhetetlen életmentő eszközök vásárlására tudtak fordítani.