Paletta

Adás időpontja: 
2019. december 23, hétfő, 19:15
Leírás: 

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
A karácsonyi kaktusz legendája
A karácsonyi kaktusz legendája szerint egy jezsuita misszionárius, José atya megpróbálta megismertetni a dzsungelben élő őslakókkal a Bibliát és Krisztus élettörténetét. Az atya igyekezett megnyerni az emberek bizalmát és hitet ébreszteni bennük. Az volt a félelme, hogy a bennszülöttek nem értik meg a fogalmakat, bármennyire is próbálta elmagyarázni nekik. Egy magányos karácsonyi éjszakán már úgy érezte, hogy igyekezete hiábavaló, a feladatát nem tudja teljesíteni. Letérdelt az oltár elé és kérte Isten segítségét, hogy vezesse ő a dzsungel lakóit az Úrhoz. Ekkor vidám éneket hallott a távolból, egy kórus valahol azt a zsolozsmát énekelte, amit ő tanított az embereknek. José megfordult és ahogy a menet közelebb ért, örömmel fedezte fel, hogy a falu gyermekei énekelnek, a templomba menet és az útközben gyűjtött virágokkal volt tele a kezük – a karácsonyi kaktusz ágait fogták egy csokorba.

KARÁCSONYI MESEDÉLUTÁN
A fényről, szeretetről szóltak azok a mesék, amelyeket a HBVK karácsonyi mesedélutánján hallhattak az érdeklődők – kicsik és nagyok egyaránt.
Megszólaló: László Anikó – foglalkozásvezető, gyermekkönyvtáros

DUNAFÜREDI KARÁCSONYI
A karácsonyi előkészületekhez a konyhát betöltő mézeskalács illata is hozzátartozik. Vannak, akik el sem tudják képzelni a karácsonyfát mézeskalács díszek nélkül, mások magát a süteményt szeretik kávé vagy tea mellé. A Kszellmann Flóra Dunafüredi Közösségi Házban rendezett karácsonyi kézműves foglalkozáson mézeskalácsot és karácsonyi díszeket készíthettek mindazok, akik ellátogattak a rendezvényre.
Megszólaló: Őri Ildikó – művelődésszervező;
Tószegi Judit – foglalkozásvezető, kézműves

SZTC KARÁCSONY
A karácsonyt megelőző hetek alatt mindannyian vágyunk arra, hogy ráhangolódjunk az ünnepre, ilyenkor a különböző közösségek is együtt ünnepelnek – így volt ez az SZTC Táncszakosztályának ’nagy családjában’ is.
Megszólaló: Nagyné Török Anikó – táncszakosztály-vezető

ÓVÁROSI KARÁCSONYI
Karácsonyfa díszek készítésével, kézműves foglalkozással várták az érdeklődőket a Zenálkó Etel Közösségi Házban – mielőtt kigyúltak a fények az óvárosi Szent László téren felállított karácsonyfán.
Megszólaló: Nagy Rozália – foglalkozásvezető, művelődésszervező

ÓVÁROSI ÜNNEPI
A Szent László téren az ünnepélyes közös karácsonyfa-díszítés során a Canticum Novum Vegyes Kar karácsonyi műsora és az 1026. számú Szent László király Cserkészcsapat Betlehemes pásztorjátéka is színesítette a programot.
Megszólaló: Mikulásik Gábor – az 1026. számú Szent László király Cserkészcsapat vezetője;
Csehák Izolda – karnagy

KARÁCSONYI KÉZMŰVES
Közép-Európa katolikus vidékein régóta elterjedt szokás, hogy a karácsonyfa-állítás mellett Jézus születését, a pásztorok és a három királyok látogatását ábrázoló, kis figurákkal berendezett jelenetet helyeznek a karácsonyfa mellé. „Hányat kell még aludni…” – ez volt a mottója a „Matrica” Múzeumban a programok sorát záró kézműves foglalkozásnak, ahol betlehemet készíthettek a gyerekek.
Megszólaló: Tóth Zsuzsanna – foglalkozásvezető, múzeumpedagógus

DIÓTÖRŐ
Csajkovszkij orosz zeneszerző 127 éve írt, utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve, A diótörő című mesebalettje évtizedek óta a karácsonyi ünneplés elengedhetetlen része. A történet szerint karácsony éjszakáján kezdődik a jó Diótörő és a gonosz Egérkirály háborúja és Marika váratlanul a csata kellős közepébe pottyan. Diótörő – akinek valódi kilétét a mese végéig homály fedi – bátorságának és jó szívének köszönhetően legyőzi a gonosz Egérkirályt. Marikát csodálatos utazásra viszi a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.
A Szegedi Kortárs Balett előadásában, Czár Gergely címszereplésével láthatta az idén is A diótörőt a BKK közönsége.
Megszólaló: Czár Gergely – táncművész

JÓTÉKONYSÁGI KONCERT
A Szent István templom adott otthont annak a Jótékonysági karácsonyi koncertnek, melyen fellépett az Arany Iskola Margaréta Kórusa, a Canticum Novum Kamarakórus, a Cselefendi Asszonykórus, a Liszt Ferenc Vegyeskar, a Battai Muslinca Dalárda és a Művészeti Iskola Ifjúsági Zenekara. A koncert adománygyűjtésével csatlakozott a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány részére rendezett jótékonysági rendezvénysorozathoz.
Megszólaló: Kriesch András – karnagy