Paletta

Adás időpontja: 
2018. december 03, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban felidézzük a második Proseccós éjszaka legszebb pillanatait és a Budapest Bár fergeteges koncertjébe is bepillantást nyújtunk

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Advent – adventi koszorú
Advent első napja András naphoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik, ekkor kezdjük meg az ünnepi készülődést. A hagyomány szerint ilyenkor, a karácsonyra történő lelki felkészülés időszakában már nem szokás lakodalmakat és zajos mulatságokat tartani. Az első adventi koszorút egy német evangélikus lelkész
készítette el 1840-ben egy árvaházban. A lelkész 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, amelyen advent minden napján eggyel többet gyújtott meg karácsonyig – aztán ez a szokás hamar követőkre talált és később kialakult
belőle az adventi naptár hagyománya is. Az adventi koszorú lehet felfüggeszthető vagy asztalra helyezhető, leginkább fenyőből és négy gyertyával készül. Advent négy vasárnapján kell meggyújtani egy-egy újabb gyertyáját. A négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelképezi. Minden héten eggyel több gyertyát meggyújtva a növekvő fényt szimbolizáljuk. Magyarországra ez a szokás katolikus közvetítéssel jutott el. A katolikusoknál három lila és egy rózsaszín gyertya van a koszorún, a harmadik vasárnap az öröm vasárnapja. Más felekezetek azonban a fehér, halvány rózsaszín gyertyáktól egészen a sötétkékig mindenféle színt használnak. A kereskedőknél kapható adventi koszorúk pedig már igazán sokfélék lehetnek.

ADVENTI KOSZORÚS
Advent első vasárnapján adventi koszorú-készítéssel várták az érdeklődőket a BKK előterében.
Megszólaló: Gebeiné Lepsényi Katalin – fogalkozásvezető, virágkötő

PROSECCOS
A Batta Balett Stúdió és a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar immár második közös produkciója során Beethoventől napjainkig csendültek fel különböző zeneszámok. Az összekötő szál a szabadság, a sebesség, az iram, a barátság, a szeretet kifejezése volt zenében és – hozzá kapcsolódóan – táncban. Míg az első Proseccós éjszaka elnevezésű programot a Szent István téren mutatták be szeptember elején, az újabb produkciónak már a BKK adott otthont.
Megszólaló: Házi Tamás – táncművész, a BBS vezetője;
Lévai Ferenc – moderátor

KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR
„Kortársat a fa alá!” mottóval a SZAK Stúdió alkotóinak képeiből nyílt kiállítás a BKK Mini és Lépcső galériájában. A karácsonyi tárlatról a csoport ’mozgatórugójával’, László Bandyval beszélgettünk.
Megszólaló: László Bandy – képzőművész, tanár

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
December 9. – John Milton (1608.)
John Milton jómódú családban, vallásos szellemben, édesapjától örökölt művészeti érdeklődéssel fűszerezve nevelkedett, majd kiváló nyelvérzékének hála, a Cambridge-i Egyetem hallgatója lett. Itt születtek meg első latin, olasz és angol nyelvű versei. Papnak készült, ám a diploma után inkább az írás felé orientálódott. Tanulmányait követően elhatározta, hogy beutazza Európát, bejárta  Franciaországot és Itáliát. 1639-ben a brit fővárosba visszatérve iskolát alapított és tanítással kereste kenyerét. Hamarosan azonban a politikai életbe is belefolyt, az angol polgári forradalomban Cromwell mellett a köztársaság létrejöttéért munkálkodott. Az 1650-es évek elején Milton tragikus hirtelenséggel mindkét szemére megvakult, de ez nem akadályozta feladatai elvégzésében, sőt, kifejezőkészsége még kifinomultabbá vált. A politikai viszonyok megváltozásával művei tiltólistára kerültek, így komoly financiális problémái adódtak. Majd az Elveszett paradicsom című eposza meghozta számára a hírnevet és az elismertséget. Ezen felbuzdulva folytatta főművét Visszanyert Paradicsom címmel.

KITTY KÖNYVBEMUTATÓJA
Kitty Bich Thuy Ta kisgyerekként került Magyarországra. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen média ismereteket tanult, majd mesterképzését a Bournemouthi Egyetem filmes szakán fejezte be. Szabadidejében fest, olvas, utazgat és persze filmeket néz, hiszen komoly nemzetközi filmes produkciókban, mint rendező- és személyi asszisztens is közreműködik. Jelenleg Budapesten és Párizsban él. Kitty első könyve „A varázsecset és az elvarázsolt festmények” 2011-ben írt diploma munkájának forgatókönyve alapján készült. A műfaját tekintve fantázia, gyerek-, családi- regényt százhalombattai diákoknak mutatta be a HBVK-ban.
Megszólaló: Kitty Bich Thuy Ta – író

JUBILEUMI KONCERT
A Chorus Matricanus Nőikar 1988-ban alakult és a kezdetektől céljuk a klasszikus zene, az egyházi és világi kórusmuzsika népszerűsítése, valamint a kortárs kórusművek bemutatása. Repertoárjuk ennek megfelelően igen széles. 1995-ben Kultúráért Százhalombatta Díjban részesültek, 2005-ben pedig „Kiemelt hangversenykórus” minősítést szereztek. A Chorus Matricanus Nőikar 30 éves jubileumi koncertjének a BKK színházterme adott otthont.
Megszólaló: Füri Anna – karnagy

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
December 6. – Mikulás napja
Régi jó szokásához híven a Mikulás december 6-án látogatja meg a gyerekeket és ajándékozza meg őket sok-sok édességgel. Bár egyesek állítólag virgácsot is kapnak. Sok legenda kering a Mikulás történetéről, a legenda, a ’valódi történet’ szerint Szent Miklós – a keleti egyház máig a legtiszteltebb szentje – Krisztus után született 245-ben egy gazdag család sarjaként. Kisgyerek korában árván maradt, szüleit egy járvány vitte el, így érsek nagybátyjához egy kolostorba került. Megszerette az ottani életet és végül a papi hivatást választotta. Püspöki évei alatt mindvégig a gyerekek és a szegények megsegítésére szentelte életét. Egy éhínség idején a teljes egyház vagyonát szétosztotta a szegények között. A kolostor közelében, ahol lakott, élt egy szegény parasztember, akinek volt három lánya. Egy séta közben akaratlanul meghallotta a három lány vitáját. A lányok azon vitatkoztak, hogy másnap melyikük áldozza fel magát rabszolgának, ahhoz, hogy megszabaduljanak a szegénységből és egyikőjük férjhez mehessen. Miklós püspök meghallva ezt visszasietett a kolostorba és egy marék arannyal visszatérve bedobta azt az ablakon, majd elsietett. A lányok azt hitték csoda történt, egy évvel később a csoda ismét megtörtént. A lányok lépteket hallottak az ablak alatt, ezért kisiettek, ekkor látták meg, hogy egy piros köpenyes ember rohan el az ablak elől. Harmadik évben az ablak zárva marad, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át bedobta az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kandalló szerű tűzhelyre. A keszkenőbe rakott arany épp belehullott a harisnyába. Egy idő után kitudódott, hogy ki is valójában a Mikulás, ugyanis az aranyak között, amit a legkisebb lány kapott volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő adott régebb Miklós püspöknek. De ez alkalommal az is kiderült, hogy Miklós püspök minden évben december 5-én, névnapjának előestéjén rendszeresen megajándékozza a gyerekeket.

BUDAPEST BÁR
A Budapest Bár a szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozásaival vált Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarává. Az együttes vonzerejét a
kitűnő zenészeknek és a magyar zenei élet kultikus énekeseinek köszönheti, közreműködésükkel rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat és a fiatalok kultúrájának részévé. Számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek
újra, közismerteket öltöztettek új köntösbe, az utóbbi időben pedig számos új dalt is írtak. A Farkas Róbert vezette Budapest Bár zenekar ezúttal Behumi Dórival, Keleti Andrással, Kiss Tiborral és Mező Misivel érkezett Százhalombattára.
Megszólaló: Farkas Róbert – zenekarvezető, zenész;
Mező Misi – énekes, zenész