Paletta

Adás időpontja: 
2018. május 14, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban többek között betekintést nyújtunk az idén 45 éves Liszt Ferenc Vegyes Kar jubileumi programsorozatának első koncertjébe

FAJÁTÉKOK
A Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület a néphagyományok megőrzését tűzte ki célul a népi és történelmi játékok népszerűsítésével. A gyermekek foglalkoztatásában nagy tapasztattal rendelkező játékmesterek közel 10 éve vesznek részt különféle programokon – Százhalombattán a Napsugár Óvoda ’kis lakói’ vehették birtokba a szabadtéri fajátékokat.
Megszólaló: Egri Marianna – a BHE munkatársa

JUBILEUMI KONCERT
A 45 éve alakult százhalombattai Liszt Ferenc Vegyes Kar jubileumi koncertsorozatának első állomása a „Népi hagyományőrzés jegyében” telt. A BKK kamaratermében vendégkórusként fellépett a Muslinca Dalárda és a Városi Népdalkör is.
Megszólaló: Kriesch András – a Liszt Ferenc VK karnagya

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 14. – Kállai Bori születésnapja (1948.)
Kállai Bori színésznő, érdemes művész Katona Irén néven Balmazújvárosban született, de iskoláit már Debrecenben végezte. Még az érettségi évében a miskolci színházhoz szerződött, majd onnan a Szegedi Nemzeti Színház következett. Sikeres szubrett-szerepek után Debrecen ünnepelt és sikeres vezető énekes-színésznője lett. Időközben a televízió is felfedezte és a Lili bárónő címszerepében debütált. 1984-ben Garas Dezső meghívta a margitszigeti Csárdáskirálynő-előadásba, majd 1987-ben végleg Budapestre költözött és miután egy évadot a József Attila Színházban töltött, a következő hét évben az Interoperett társulatának sztárja volt. Majd a szubrett éveket követően tudatosan váltott és átképezte magát a szoprán, primadonnai szerepkörre. Pályájáról a prózai szerepek sem hiányoztak, a Budapesti Operettszínházban pedig a 2008/2009-es évadban lépett először színpadra. Kállai Bori remek tánc- és énektudású művész. Főleg zenés darabokban, elsősorban operettekben, opera- és dalesteken szerepel, szoprán szerepekben – és a mai napig is aktív.

SLAM POETRY WORK SHOP
Az Ifjúsági Műhely három középiskolásoknak szóló projektre kapott támogatást az ifjúságpolitikai alapból, amit tavaly hirdetett meg a százhalombattai önkormányzat.
A záróprogramon slam poetry workshop-ra invitálták az érdeklődőket, ahol két remek szóforgatóval tölthettek egy egész napot. Volt számos kreatív írásos feladat, színészi gyakorlat és játék – Horváth Kristóf „Színész Bob”-bal és Nagy Gábor százhalombattai slammer-rel.
Megszólaló: Horváth Kristóf „Színész Bob” – országos egyéni és team slam-bajnok

JOSEF WURM KIÁLLÍTÁSA
Josef Wurm vizuális gondolkodása képes minden helyzetet, történést, dokumentumot egyszerűen asszimilálni. A képi nyelvet anyanyelvként „beszéli” – egyébként lassan a német mellett a magyart is – hiszen nemcsak szakmai, hanem családi szálak is fűzik már városunkhoz. Josef Wurm alkotásai a BKK Lépcső galériájában kaptak helyet.
Megszólaló: Josef Wurm – képzőművész

NYIBAIZMUS
Németh Nyiba Sándor szerint a birkózás a legnagyobb lélekharc és ő maga minden eredményét is a birkózásnak köszönheti, a nyibaizmus pedig a saját harcművészete, amit 11 oktatónak a bölcsességére alapoz. A Magyar sport napja alkalmából „Ne szégyeld, hogy van lelked” címmel Németh Nyiba Sándor verses, zenés önálló estjén gitárkíséretével adta elő a verseit, illetve szavalt a HBVK-ban.
Megszólaló: Németh Nyiba Sándor – költő, birkózó olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagja

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 14. – Tel-Avivban kikiáltották Izrael Államot (1948.)
Az izraeli államot 1948. május 14-én, 70 évvel ezelőtt alapították meg. Az ország a történelmi Júdea és Izrael, ókori zsidó királyságok területén helyezkedik el. Lakóinak nagy része izraelita vallású zsidó, akik a szétszóratás 1850 éve után többnyire a második világháború és az európai holokauszt után vándoroltak vissza a térségbe. A lakosság további jelentős részét arabok alkotják, akik elődei az ókori zsidó államiság megszűnése után települtek be a századok során. A Szentföld, különösképpen Jeruzsálem városa a keresztények számára a világ kulturális örökségének része, de a zsidó vallás és az iszlám hívei számára is igen jelentős hely. Érdekesség, hogy nem Izrael, hanem Jordánia javaslatára vették fel az UNESCO által vezetett kulturális világörökségek listájára Jeruzsálem óvárosát és falait 1981-ben. Izrael kezdeményezésére lett a világörökség része viszont pl. Akkón óvárosa, számos bibliai lelőhely és a tömjénút városai.

BURMA
Mianmar – korábban Burma – egy állam Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinens és az Indokínai-félsziget közötti területen. Az ország nevét 1989-ben változtatta meg a katonai junta Burmáról Mianmarra, de a demokratikusan megválasztott parlament soha nem ülhetett össze és nem hagyhatta jóvá a módosítást. Az ellenzék azóta is a Burma alakot használja. „Arany Burma” – ezt a címet kapta a Világjáró Battaiak előadás-sorozat legutóbbi állomása, amelyen Burma csodálatos titkait ismerhettük meg Dr. Horváth Zsuzsa élményei során, melyeket fotókkal, a távoli országból hozott tárgyakkal hozott még közelebb az érdeklődőkhöz.
Megszólaló: Dr. Horváth Zsuzsa – előadó

TÁNCLÁZADÁS
„A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki és méltó arra, hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be.” – ez az idézet volt a mottója az idei „táncLÁZadás” című produkciónak, amely nem csupán egy tánc show, igazi színházi élmény, két felvonásból álló előadás, amatőr és profi fellépőkkel, közel 100 táncossal, énekesekkel, vetítéssel, profi hang és fénytechnikával. A nagy érdeklődésnek köszönhetően dupla, vagyis két előadás között Papp János JP koreográfus-rendezővel és a főszereplővel, Füzes Nóri táncművésszel beszélgettünk.
Megszólaló: Papp János JP – koreográfus-rendező; Füzes Nóri – táncművész