Paletta

Adás időpontja: 
2018. március 05, hétfő, 19:15
Leírás: 

Adásunkban betekintést nyerhetnek a művészeti iskola télűző mulatságába, Varga Benedek grafikusművész kiállításába,  a L'art pour L'art produkció művészeivel is beszélgettünk 

TÉLŰZŐ MULATSÁG
Jelmezverseny, műsor, játékok, tombolasorsolás, tánc és büfé – ez várta a Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola növendékeit a Télűző mulatságon, amelyre természetesen mi is kíváncsiak voltunk…
Megszólaló: Ávéd-Brezánszky Ágnes – zenetanár

MÁRCIUSKÁK
A százhalombattai román nemzetiségi önkormányzat tagjainak köszönhetően ebben a hónapban ismét márciuskákból látható kiállítás a BKK előterében. A megnyitót március 1-jén tartották, amely után zenés-táncos estre várták az érdeklődőket.
Megszólaló: Zimmermann Krisztina – a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Március 8. – Romhányi József születésnapja (1921.)
Romhányi József író, költő, műfordító, érdemes művész eredetileg muzsikusnak készült, ám kezdetben a Magyar Rádió dramaturgjaként, majd az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság művészeti vezetőjeként dolgozott, ezt követően a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetője lett, majd haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgja. Számos magyar opera szövegkönyve került ki tolla alól, operalibrettókat és musicaleket fordított. Az utóbbiak közül legismertebb a Macskák. Két rajzfilm a Lúdas Matyi és a Hófehér forgatókönyvírója is ő. A nagyközönség azonban elsősorban játékos állatverseit ismeri, ezeket Szamárfül néven adta ki, másrészt számos rajzfilm szövegének szerzőjeként emlékezhet rá. Az ő nevéhez fűződik például A Mézga család, a Kérem a következőt! (vagyis a Dr. Bubó), a Mekk mester, valamint a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki több mint negyven epizódjának bravúros szövege. Sziporkázó verstehetsége nyomán hamar elnyerte a „Romhányi, a rímhányó” nevet.

CSIPKERÓZSIKA
Talán nincs is a világon olyan gyermek, aki ne ismerné Csipkerózsika szívet gyönyörködtető történetét, amelyet egy francia meseíró, Charles Perrault írt le először, az 1600-as évek végén. A Turay Ida Színház zenés mesejátékában a klasszikus díszlet és jelmezek, valamint Csajkovszkij: Csipkerózsika című balett zenéje teszi/tette igazi élménnyé a BKK közönsége számára ezt az előadást.
Megszólaló: Szilvási Judit – színésznő

AUSZTRÁLIA
Ausztrália a legek kontinense: legkisebb, legalacsonyabb, legidősebb, legszárazabb, leglefolyástalanabb, legjégtelenebb (vagyis jégtakarómentes), a legkülönösebb állat- és növényvilággal rendelkező, legtávolabbi (Európához képest), valamint a legutoljára felfedezett lakott kontinens. A Világjáró Battaiak előadás-sorozat legutóbbi állomásán Kazal Ervinnel Nyugat-Ausztrália különleges élőhelyein kalandozhattak az érdeklődők.
Megszólaló: Kazal Ervin – előadó, utazó

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Március 6. – Andrzej Wajda születésnapja (1926.)
Andrzej Wajda lengyel színház-és filmrendező kamaszkorában segédmunkásként és templomfestőként dolgozott, míg 1942-ben belépett a Honi Hadseregbe. A háború után előbb képzőművészeti tanulmányokat folytatott, majd beiratkozott a Filmművészeti Főiskolára, ahol diplomát szerzett. Első nagyjátékfilmje, A mi nemzedékünk, a lengyel ellenállási mozgalom fiataljairól szólt. Ezt követő filmjei tették világhírűvé: a Csatorna, a Hamu és gyémánt és a Lotna, melyeknek témája szintén a II. világháborúhoz kötődik. Következő filmjeiben újra visszatér a lengyel történelem és társadalom irodalmi ábrázolásaihoz és olyan filmek születnek, mint pl. a napóleoni háborúk korában játszódó A légió. Színházi rendezőként Varsóban, Krakkóban, de gyakran külföldön vendégrendezőként is színpadra vitte a klasszikus külföldi és a XX. századi lengyel irodalom alkotásait. Európai sikerei ellenére a tengerentúlon sokáig nem figyeltek fel munkáira, 2000-ben azonban életművét Oscar-díjjal ismerték el.

VARGA BENEDEK KIÁLLÍTÁSA
„Töredékek” – ezt a címet kapta Varga Benedek grafikusművész kiállítása, amelynek a HBVK adott otthont.
Megszólaló: Varga Benedek – grafikusművész

HALVÁNYLILA GŐZ
Főként a tévésorozataiknak köszönhetően nagyon sok L’art pour l’art-kifejezés, mondat, poén nagymértékben beépült a magyar populáris kultúrába, például: Nooormális?!; Maargit, neked halványlila gőzöd van! Pedig de!. Néhány daluk népszerűsége ma is óriási, például a Fületlen fiú, ill. A nyálon lőtt lány balladája.
Az immáron 31 éve fennálló L’art pour l’art Társulat legújabb, sorrendben 17. önálló, Halványlila gőz című színházi estjét a százhalombattai közönség is láthatta a BKK színháztermében.
Megszólaló: Pethő Zsolt – humorista, színész;
Laár András – humorista, költő, zeneszerző, színész

ARANY FÉRFIKÓRUS
És ha már a nőnappal kezdtük mai Palettánkat – műsorunk végén mi mással kedveskedhetnénk hölgy-Nézőinknek, mint egy fiúkból, férfiakból álló kórussal. A BKK kamaraterme adott otthont a Szabó Éva tanárnő által vezetett Arany Iskola Férfikórusa sokszínű koncertjének.
Megszólaló: Szabó Éva – kórusvezető, tanár