Április utolsó vasárnapja

1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO), ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját. Az Európai Bizottság 1989-ben indította útjára testvérvárosi (town twinning) programját, azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását, hogy a városok polgárai közvetlenül is bekapcsolódhassanak az európai integrációba.

 

A testvérvárosi kapcsolatokat a népek közötti közeledés fontos eszközének tartom, melynek fő célja, hogy a városok polgárai, valamint képviselői határokon átnyúló együttműködést alakítsanak ki több területen. Még fontosabb az együttműködés, ha a határon túli szórvány magyarságról van szó.

 

Százhalombattának a rendszerváltást megelőzően nem volt hivatalos testvérvárosa, bár számos nemzetközi kapcsolattal rendelkezett. Százhalombatta három európai településsel létesített gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatot.  1992. január 25-én lépett hivatalosan testvérvárosi szintre az olaszországi Sanazzaro de’Burgondi városával, 1997. március 15-én a nemzeti összetartozás jeleként az erdélyi Szovátával, 1998. szeptember 12-én a Battai Napok keretében pedig a lengyelországi Brzesko városával, 2016-ban pedig együttműködést kötöttünk egy orosz partnertelepülés, Kalinyinyec városával.

 

A települések közti kölcsönös látogatások lehetővé tették a közös projekteket megvalósítását, a gazdasági, politikai, szakmai, kulturális, sport kapcsolatok kialakítását és erősítését. A városok gazdagodnak ezzel az együttműködéssel, hiszen a jövő a kapcsolatépítésé, az egymás megismerése, az egymástól való tanulás, egymás segítése, a kultúránk, hagyományaink átadása. Százhalombatta nyitott város, vendégszerető emberekkel.

 

A jeles nap alkalmából Százhalombatta Város Önkormányzata, a város polgárai és a magam nevében, levélben is köszöntöm testvérvárosaink vezetőit és polgárait.

 

Vezér Mihály Ph.D.
polgármester