Városi Krónika

Adás időpontja: 
2021. január 15, péntek, 18:00
Leírás: 

Visszatekintés – Nehéz, de sikeres volt a 2020-as év Bóna Zoltán értékelése szerint

Boldog életet! - Január másodikán született 2021 első százhalombattai babája
Fő a biztonság - Nem enyhítettek a látogatási szabályokon az Idősek Gondozóházában
Szakmajegyzék – A 2021-től átalakult OKJ-s képzés változásai a Hét Témájában
Hétmérföldes csizma – 22.000 kilométert gyalogoltak tavaly a Batta Túra felhasználói

Idősek gondozóháza
Mivel az országos intézkedések nem változtak, a százhalombattai Idősek Gondozóházában sem enyhítenek a rendelkezéseken. Az ünnepek alatt heti háromszor látogathatták szeretteiket a hozzátartozók, de az év elején visszaállt a heti egyszeri látogatási lehetőség. A védőoltást sok lakó igényelte, ha minden jól megy a Százhalombattai Idősek Gondozóházának lakói hamarosan megkaphatják a vakcinát.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Bóna Zoltán
A 2020-as év nem volt könnyű, de eredményesen vette az akadályokat az ország és a települések is - mondta Bóna Zoltán országgyűlési képviselő. A tavalyi esztendő nehézségeiről és eredményeiről is beszélt a képviselő, aki jókívánságait is kifejezte választókerülete lakóinak. Beszámolt a százhalombattai fejlesztésekről és a térség beruházásairól is.
Megszólaló: Bóna Zoltán – országgyűlési képviselő

Volánbusz menetrend
A Volánbusz – az önkormányzattal való érdemi egyeztetés nélkül – lakossági kezdeményezés nyomán december 13-ától megváltoztatta a járatok útvonalát és megszüntette a városközpontban lévő ABC áruház megállót. A döntésnek sokan nem örültek, mások viszont kedvezően fogadták az új menetirányt. Vezér Mihály polgármester internetes szavazást indított a kérdésben, ennek eredménye alapján tárgyalást kezdeményezett a közlekedési társasággal. Az egyeztetésnek köszönhetően kompromisszumos megoldás születhet.
Megszólaló: Vandlik Csaba – a Műszaki Iroda vezetője

Első baba
Január 2-án, reggel 5 óra 8 perckor jött világra az idei év első százhalombattai babája, Cseke Gábor Noel. A harmadik gyerekként született kisfiú már otthon van, Ő és édesanyja is egészségesek. Vezér Mihály polgármester a járványhelyzet miatt, idén az édesapának gratulált személyesen a Polgármesteri Hivatalban.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester

Autópálya-matricák
Január 31-éig érvényesek a tavaly megvásárolt autópálya-matricák. Aki az idei évre vásárolna megyei vagy országos matricát, az infláció mértékével megemelt áron, 3,9 százalékkal drágábban veheti meg. A közlekedőknek arra is figyelniük kell, hogy országosan mintegy száz kilométer útszakasz fizetőssé vált januártól.
Megszólaló: Bartal Tamás – vezérigazgató, NÚSZ Zrt.

Garázs
Továbbra is várják a bérlőket a főtér alatti mélygarázsba. A parkolóhelyeket január elsején foglalhatták el azok, akik szerződést kötöttek a Szákom Kft -vel. A parkolóban kamerarendszer működik, ami be van kötve a Szamuráj Kft -hez, a garázskapu pedig automatikusan csukódik, tehát illetéktelenek nem tudnak a területre lépni.
Megszólaló: Janovszky Károly – a Szákom Kft. ügyvezetője

A Hét témája: új szakképzési rendszer
Január elsejétől átalakult a szak- és felnőttképzés rendszere. Az OKJ-s vagyis az Országos Képzési Jegyzékben szereplő alap- és részszakmákban csak december 31-ig indíthattak képzést a szervezők. Január 1-től viszont már csak a Szakmajegyzékben szereplő szakmákat lehet elsajátítani alapképzéstől függően 2-6 éves időtartamban. Sok kérdés adódik, főként a felnőttoktatást szervezők körében, például, hogy miként lehet kivitelezni az oktatást a családos, dolgozó emberek elfoglaltsága mellett többnapos, iskolarendszerű oktatásban. A szak és felnőttképzés részleteiről beszélgetünk a Hét témájaként.
Megszólaló: Takács Zoltán – OktatoZone pénzügyi vezetője, Pergel Antal - az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója

Kisérettségi
A téli szünetben még arra készültek a tanárok és a diákok, hogy január 11-étől visszaáll a tantermi oktatás a középiskolákban. A kormány döntése értelmében azonban február 1-jéig biztosan marad a digitális tanrend nyolcadik osztálytól fölfelé. A 11.-esek kisérettségijét, illetve a magántanulók osztályozó vizsgáit azonban – kiscsoportokban – megtarthatták az Arany János iskolában, az érettségire készülő végzősök pedig személyes konzultációkat is tarthatnak a tanárokkal.
Megszólaló: Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó – intézményvezető, Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Utazási iroda
Bizonyos szabályok betartásával lehet külföldre utazni, bár senkinek sem javasolják. Sokan mégis egzotikus országot választanak, amire van is lehetőség. Elindult az előfoglalási szezon is ráadásul kiváló feltételekkel. Sokan utaznak Egyiptomba, mert ez a legolcsóbb, de vannak olyanok is, akik a Maldív-szigeteken kapcsolódnak ki. felé veszik az irányt.
Megszólaló: Bakonyi Zsófia - irodavezető

Batta túra
Az előző évben nagyon sok városlakó töltötte le és kezdte el használni a Batta Túra alkalmazást. 2020-ban 22.000 kilométert gyalogoltak a városlakók és több mint 4000 checkpointot érintettek. Tavaly bővült a megszerezhető kuponok száma és több útvonalat is átadtak a fejlesztők. A legnépszerűbb a kiserdő, gát útvonal, és komoly verseny bontakozott ki az applikáció használói között is.
Megszólaló: Ládi Tamás - fejlesztő