Városi Krónika

Adás időpontja: 
2020. november 20, péntek, 18:00
Leírás: 

Pénz ügyek – Újabb adó mérsékléssel segítik a vállalkozásokat

SZEK teszt – A tavaszi mintájára ismét elkezdték szűrni az érintetteket a városi covid gyorsteszttel
Lilában – A Hét témájaként a Koraszülöttek világnapja alkalmából beszélgetünk a korai születés megelőzéséről, és a segítségnyújtásról
Körbejártuk – A város óvodáit arról kérdeztük milyenek a mindennapok az intézményekben
Online – A hittan órákat még megtartják de a református istentiszteletek és egyéb alkalmak már csak a neten keresztül érhetőek el

Adóügyek
A vírusjárvány miatt kialakult gazdasági nehézségek enyhítésére a kormány adóügyi könnyítésekről döntött. Ezek közül a legfontosabb, hogy novembertől tizenötezer, vendéglátással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalkozás mentesülhet a munkáltatói járulékterhektől. A NAV sajtóreferensétől ennek részletei mellett azt is megtudtuk, hogy a járvány idején milyen módon tudunk segítséget kérni az adóhatóság ügyfélszolgálatain.
Megszólaló: Salgó Attila– sajtóreferens, NAV

SZEK tesztelések
Tovább folytatódnak a Százhalombatta önkormányzata által vásárolt gyorstesztekkel az egészségügyi, illetve szociális szférában dolgozók szűrővizsgálatai. Az ellenőrzéseket kiterjesztik a város zavartalan működését szolgáló közigazgatási, közszolgáltatási szféra dolgozóira is. Az 5000 tesztből tavasszal 2000-et használtak el, most pedig újrakezdődtek a vizsgálatok. Az intézmény főigazgatója elmondta azt is, hogy a mentősök által is használt PCR tesztek is rendelkezésükre állnak, amellyel - ha szükséges-, az egészségügyi dolgozókat tesztelik.
Megszólaló: Dr. Berzéki Ferenc – a SZEK főigazgatója

Éttermek
Országosan bezártak az éttermek és vendéglátóhelyek. Sok szempontból nehéz szituáció ez a battai vállalkozók számára is, hiszen a helyben fogyasztó vendégek eltűnésével visszaesik a forgalom is. Szerencsére a kiszállítás működhet, így most minden üzletvető erre fekteti a hangsúlyt. A témáról két helyi vállalkozót kérdeztünk .
Megszólaló: Gabelics Péter – tulajdonos; Osánd Dénes - tulajdonos

A Hét témája: a Koraszülöttek világnapja
Kedden, november 17-én este lila fénybe öltözött a főtér és környéke, ezzel is hirdetve, hogy Százhalombatta idén is csatlakozott a Koraszülöttekért Országos Egyesülete által, immár negyedik alkalommal szervezett Koraszülöttek Világnapjához. A Hét témájaként olyan szakembereket szólaltattunk meg akik szakmájuk és pályafutásuk révén már számtalanszor szembesültek a koraszülés illetve a koraszülöttek ellátásának nehézségeivel.
Megszólaló: Schmidt Mónika – elnök, Szülők Fóruma Egyesület

Süti gyűjtés
Mint utólag megtudtuk egyetlen délután alatt elfogyott az a sok-sok sütemény, amelyet Vezér Mihály polgármester felhívására készítettek a városlakók, intézmények illetve civil szervezetek. A Konferencia Központ előterében kihelyezett asztalok zsúfolásig teltek a szeretetet, a nagyrabecsülést és a tiszteletet kifejező süteményekkel. A gyűjtést követően az édes és sós finomságokat átadták a Százhalom Egészségügyi Központ dolgozóinak.
Megszólaló: Dr. Berzéki Ferenc a SZEK főigazgatója, Vezér Mihály PhD. – polgármester

Óvoda körkép
A hét elején már beszámoltunk arról, hogy milyen a helyzet a Napsugár Óvodában. A szabályok szigorú betartásával rendben működik az intézmény. A többi óvodát is megkérdeztük, hiszen fontos, hogy minden intézmény működéséről tájékoztassunk ebben a nehéz időszakban. Megtudtuk, hogy a folyamatos fertőtlenítés és ózonos tisztítás ellenére van olyan intézmény ahol megbetegedett óvodapedagógus és egy csoportot is be kellet zárni.
Megszólaló: Raczkó Tamásné – a Szivárvány Óvoda intézményvezetője
Takácsné Simonics Judit – a Kipp-Kopp Óvoda intézményvezetője
Tóthné Papp Júlia – a Százszorszép Óvoda intézményvezetője
Mikulásik Judit – a Pitypangos Óvoda intézményvezetője

Védőnői szolgálat
A védőnői szolgálat már a terhesség alatt felveszi a kapcsolatot a családokkal és a csecsemők születését követő első hét évben rendszeresen ellenőrzi, hogyan fejlődnek a gyermekek. A vírusjárvány miatt a védőnők feladata is nehezebb, hiszen célszerű kerülni a személyes találkozást ami néhány esetben gyakorlatilag elkerülhetetlen, de gyakorlattá vált tavasz óta, hogy csak ritka esetben megy házhoz a védőnő inkább időpontra a rendelőbe viszik csemetéjüket a családok.
Megszólaló: Csókásiné Hermann Anna - vezetővédőnő

Református közösség – online istentiszteletek
A koronavírus járvány első hulláma alatt is online tartotta Istentiszteleteit, egyházi alkalmait a Százhalombattai Református gyülekezet. Már ebben az időszakban is közvetítettük a vasárnapi Istentiszteleteket és ezúttal sem lesz másként. Az online Biblia órákat továbbra is a közösségi oldalakon követhetik. A hittanórákat még megtarthatják azokban az iskolákban és óvodákban ahol az intézmény vezetője ezt engedélyezi.
Megszólaló: Sárosi Gábor – Református Lelkész

Sportélet változás
A koronavírus miatt elhalasztja az őszi szezon hátralévő mérkőzéseit a Százhalombattai Labdarúgó Klub. A döntést a játékosokkal együtt hozta meg a vezetőség hiszen a keret több tagja is tart a vírustól. A battai kézilabdázók azonban folytatják a szezont. Dabas kérésére egy meccset elhalasztottak de a klub elnöke ezt a mérkőzést is szeretné még ez év végéig lejátszani.
Megszólaló: Horváth József – az SZLK elnöke; Tallér Zsolt az SZKE elnöke