Városi Krónika

Adás időpontja: 
2020. október 16, péntek, 18:00
Leírás: 

Bőrbarát - Minden alsós gyermek maszkot kap a Remény Bajnoka Alapítványtól

Vissza a jövőnkbe – Várostörténeti kiállítás nyílt a „Matrica” Múzeumban
Védőpajzs – Megérkeztek az influenza elleni védőoltások Százhalombattára
Középiskolás fokon – a SZISZKI őszi eseményeiről
Hőkapcsoló – A Hét témájaként az október 15-től hivatalosan is elindult fűtési szezon aktualitásairól készítettünk összeállítást

Remény bajnoka
Továbbra is várja a támogatók felajánlását a Remény Bajnoka alapítvány. Az alapítványt azzal a céllal hozta létre a polgármester úr a pandémia elején, hogy támogassák a vírus miatt nehéz helyzetbe jutott battai lakosokat. Az alapítvány kuratóriuma ma újra ülésezett, és úgy határoztak, minden alsó tagozatos általános iskolás diáknak kényelmes, puha maszkot adnak ajándékba. Legközelebb két hét múlva tárgyalnak újra, akkor talán már a maszkokat is szét tudják osztani.
Megszólaló: Dr. Bercziné Dr. Fazekas Olga – a Remény Bajnoka Alapítvány kuratóriumának elnöke

SZEK
Rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe a Százhalom Egészségügyi Központban, ugyanis az egynapos sebészeten dolgozó egyik orvos koronavírus tesztje pozitív lett. A „házat” illetve a sebészetet azonnal fertőtlenítették, a biztonságos működést újabb védekezési megoldásokkal biztosítják, mint például a napi ózonfertőtlenítés a frekventált helyeken.
Megszólaló: Dr. Berzéki Ferenc – a SZEK főigazgatója

Kiállítás
„Vissza a jövőnkbe” címmel várostörténeti kiállítás nyílt szerdán a „Matrica” Múzeumban. A látogatók régi tárgyak és dokumentumok segítségével idézhetik fel az elmúlt fél évszázad mozgalmas százhalombattai életét. A rendezvény adott alkalmat a múzeum és a KÉSZ közös rajzpályázatának eredményhirdetésére is. A diákoknak Trianon centenáriuma és a városalapítás évfordulója alkalmából kellett alkotásokat készíteni.   
Megszólaló: Török Sándor – alpolgármester
Vicze Magdolna – igazgató, „Matrica” Múzeum
Tóth Ernő – elnök, KÉSZ Százhalombatta

SZISZKI
Még nem kellett digitális oktatásra átállni a SZISZKI-ben, bár az iskola erre is felkészült. A tavasszal szerzett tapasztalatokat összesítve rugalmasan működő, bármikor elindítható platformot dolgoztak ki. Az elmúlt másfél hónapban tartottak Széchényi napot, és DÖK ülést is – online formában.
Megszólaló: Málnási-Szász Myrtill – a SZISZKI igazgatója, Vargáné Tolvaj Orsolya, Benedek Zsolt – DÖK elnök, Horváthné Kaszás Zsuzsanna

Influenza
Megérkeztek az influenza elleni védőoltások a százhalombattai háziorvosi rendelőkbe. Első körben 800 vakcina áll az orvosok rendelkezésére, de a jövő héten újabb adag érkezik. A járványhelyzet miatt, aki igényli idén, térítésmentesen adathatja be az oltóanyagot. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy az idősek és a krónikus betegek feltétlenül oltassák be magukat. Az általunk megkérdezett háziorvos ezen felül a kismamáknak is különösen ajánlja a védőoltást.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

A Héttémája fűtés
Már a „hidegtűrők” is bekapcsolták a héten a fűtést, hiszen éjszakánként már jócskán 10 fok alatt van a hőmérséklet. Százhalombatta lakótelepi részén a fűtési szezonban szinte automatikusan elindul a fűtés, a családi házaknál tüzelőberendezésenként eltérő teendők vannak a fűtés beüzemelésekor. A hét témájaként a fűtési szezon előtti aktuális feladatokra, az esetleges problémákra, és veszélyekre fókuszáltunk.
Megszólaló: Szegedi Zsolt – a ZSO-FA fatelep vezetője, Hajdú Imre tű.ezredes- a Országos Katasztrófavédelem Érdi kirendeltségének mb. vezetője, Török Zoltán – gázszerelő szakember

Betegszállító
2019 márciusában állt munkába az önkormányzat új betegszállító autója, amely tavaly több mint 1000, idén szeptemberig pedig mintegy 400 orvos-beteg találkozónál nyújtott segítséget a mozgásukban korlátozott pácienseknek. Az eddigi tapasztalatokról kérdeztük Török Sándor alpolgármestert.
Megszólaló: Török Sándor – alpolgármester

Hajléktalanszálló
A hajléktalanszálló felkészülten várja a hideg hónapokat. Az utcai szolgálat dolgozói minden nap látogatják azokat az ügyfeleket, akik nem az épületben laknak. Az új emberek felvétele a vírusjárvány miatt nehézkes, hiába van szabad hely, az intézménybe csak két negatív koronavírus teszttel lehet bekerülni. Az épület közösségi tereiben kötelező a maszkviselés és továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
Megszólaló: Hajnal Kata – a Hajléktalanszálló vezetője

Téli gumi
A héten beköszöntött a hűvös őszi időjárás, ráadásul napokig megállás nélkül esett, Kékestetőre pedig megérkezett az első hó is. Éjszakánként már fagypont közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Lassan időszerűvé válik a nyári gumik cseréje, hiszen a téli abroncsok keveréke jobban alkalmazkodik a hideg időjáráshoz. A rövidebb fékút és a jobb tapadás érdekében célszerű a komolyabb fagyok beállta előtt lecseréltetni a nyári gumiabroncsokat.
Megszólaló: Denkovics Tamás - tulajdonos

Rendőség
Gordon, a kedves, de szomorú medve az iskolai közösségből kiközösített diákot testesíti meg, akit zárkózottá tett a verbális bántalmazás. Hétfő délelőtt a SZISZKI gimnazistái azt a feladatot kapták a százhalombattai rendőrőrsön, hogy különböző ügyességi, logikai feladatok megoldásával közösen szabadítsák ki Gordont a magány tömlöcéből. A foglalkozás célja, hogy a tanulói közösségben megelőzhetőek, illetve megszüntethetőek legyenek a hasonló esetek.
Megszólaló: Szatmáriné Berczi Dolóresz – r. százados, bűnmegelőzési főelőadó