Paletta

Adás időpontja: 
2020. július 20, hétfő, 19:15
Leírás: 

Hitelesen játszani gyerekeknek, őszinte figyelem és sajátos „jelenlét” nélkül nem lehet – ez Mikola Péter hitvallása és így tett a legutóbbi érdi fellépésén is...

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Július 21. – Ernest Hemingway születésnapja (1899.)
Ernest Miller Hemingway amerikai, irodalmi Nobel-díjas regényíró, novellista, újságíró jómódú polgárcsaládból származott. Apja orvos, anyja pedig egy uralkodó természetű, erősen vallásos asszony volt, így ő inkább természetkedvelő apjához húzott. A természet iránti vonzódás Hemingwayben korán megalapozta élete végéig tartó szenvedélyét a szabadban átélhető kalandok iránt és vágyakozását a messzi, elszigetelt tájak felé. A középiskolában kezdett megismerkedni az újságírással, irodalmi karrierje egy novellasorozat, „A mi időnkben” publikálásával kezdődött. A novellák kiadása az író számára fontos fordulópontot jelentett; és az, hogy az irodalmi körök elfogadták minimalista stílusát, nagyban megnövelte írói önbizalmát. Hemingway kalandos életet élt. Többek között részt vett a spanyol polgárháborúban, mint önkéntes katona és haditudósító, vadászott Afrika erdeiben és szavannáin, bikaviadalokra járt Spanyolországban. Volt amatőr ökölvívó és szeretett halászni. Saját élményeit műveiben is felhasználta.

MIKOLA PÉTER
Mikola Péter – saját bevallása szerint – szerencsésnek tartja magát, mert élete játékkal, örömszerzéssel telik, akár előadóművészi, akár tanári pályafutása során. Hitelesen játszani gyerekeknek, őszinte figyelem és sajátos „jelenlét” nélkül nem lehet – ez Mikola Péter hitvallása és így tett a legutóbbi érdi fellépésén is...
Megszólaló: Mikola Péter – „zenés játszótárs”, dalszerző, énekes, mesekönyv író

ARANYKAPUS
Az Aranykapu Gyermeknevelési és Oktatásfejlesztési Közhasznú Alapítvány 2001-ben jött létre egy akkori szülő kezdeményezésére. Az alapítvány kuratóriuma szülőkből és pedagógusokból áll, kilenctagú és mindenkor a diákok érdekeit szem előtt tartva, átgondoltan hozza döntéseit. És hiába van nyári szünet, az iskola körül mindig van teendő – legutóbb éppen az udvaron lévő játszóeszközöket, padokat festették, amikor ott jártunk.
Megszólaló: Dr. Patakfalvi-Vigh Katalin – az Aranykapu Alapítvány kuratóriumának tagja

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Hemingway műveinek világa
Ernest Hemingway saját élményeiből ihletett regényei és novellái a férfias erényeket testesítik meg és műveinek világa egyértelműen férfiközpontú. Témáiban férfias dolgokat ábrázol: háborút, vadászatot, halászatot, ökölvívást, bikaviadalt. Az erőszak többféle megvilágításban is megjelenik nála, mint például a háború az Akiért a harang szól című regényében, vagy a bérgyilkosság a Bérgyilkosok novellában. A halál – legyen az csatatérhez vagy máshoz kapcsolódó – visszatérő eleme műveinek. Sőt, a veszélyekkel, az élet nehézségeivel való bátor szembenézés Hemingway világának tartóoszlopa. Férfias követelmény nála a bátorság és a helytállás, minden körülmények között – pl. Az öreg halász és a tenger című, egyik legismertebb kisregényében is, melyért 1953-ban Pulitzer-díjat kapott.

KARINÁÉK
A SZVISE  B-Cool táncszakosztálya égisze alatt nem csupán csoportos, hanem számos páros formáció is „születik”. Cséri Karina egyike azok közül, akik kis koruk óta az egyesületben táncolnak és igazán nagy jövő áll Karina előtt – immár új párjával.
Megszólaló: Mészáros Gábor – vezetőedző; 
Cséri Karina – versenytáncos;
Gábor László – versenytáncos

KAUTZKY ARMAND
Kautzky Armand az ország egyik legismertebb színművésze, aki nemcsak a színpadon és a filmvásznon, hanem szinkronhangként is kitűnő. A 2017-től szabadúszó művésszel a Körúti Színház „Kell egy színház” című filmjének forgatásán beszélgettünk.
Megszólaló: Kautzky Armand – színművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Az öreg halász és a tenger
Hemingway leglíraibb művében az öreg halász a tengerrel, a hallal, a természettel küzd. Az öreg halász és a tenger című írásában kemény, meg nem alkuvó helytállással találkozhatunk a tengerrel való hősies küzdelemben. A halász messzire kievez a tengerre és horgára akad egy nagy hal, amely jó két napon át vonszolja őt csónakostul. A harmadik napon sikerül elejteni a zsákmányt és megindul a hazafelé fújó passzát szél is. Ám jönnek a cápák és bár közülük hősies küzdelemben, minden erőtartalékának mozgósításával többet is megöl az öreg, végül a hajóhoz kötözött hal puszta csontvázával tér haza, ő maga pedig már alig él… Az első cápa megölése után mondja az öreg halász a mű szállóigévé vált gondolatát: „De hát az ember nem arra született, hogy legyőzzék. Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.”

SUMMERFESTI-MÁS
Summerfest Nemzetközi Folklórfeszti-Más – ezt az elnevezést kapta 2020-ban az immár 27. fesztivál. Habár a helyzet napról-napra változik és változhat is még, Szigetvári Józseftől fesztiváligazgatótól megkérdeztük, hol tartanak az előkészületek, mi várható az idei Summerfesten.
Megszólaló: Szigetvári József – fesztiváligazgató

NAGY GÁBOR
Nagy Gábort sportemberként sokan ismerhetik a városban. Nevéhez fűződik számos extrémsport kezdeményezés, a bmx-pálya megépítése, táborok szervezése, ill. számos slam poetry rendezvény, ahol ő maga is fellépett. Mindemellett zenészként is sikeres – legutóbb saját cégének „buliján” zenekarával, a Flexibility crew-val játszott a vendégeknek.
Megszólaló: Nagy Gábor – zenész, cégvezető