Paletta

Adás időpontja: 
2017. május 29, hétfő, 19:15
Leírás: 

A Bodzabogyók újabb sikeréről, a Látás Iskolája kiállításáról, az Arany iskola angol nyelvi dráma napjáról és Szép István fotó- és dokumentum kiállításáról is beszámolunk műsorunkban

BODZÁK
A Násztorné Réczey Éva tehetséges tanítványaiból álló kis csapat legutóbb a tököli Országos Pünkösdi Népzenei Versenyen lépett a zsűri elé, ahol a Bodzabogyók Énekegyüttes Kiemelt Gyémánt Dalosmadár, Csata Beatrix pedig Gyémánt Dalosmadár díjban részesült. E siker és a Bodzavirág Kórus a BKK kamaratermében tartott próbanapja kapcsán készült a most következő beszélgetés, hogy Önök is értesülhessenek arról, milyen nagy megmérettetésre készülnek a gyerekek.
Megszólaló: Násztorné Réczey Éva – felkészítőtanár

LÁTÁS ISKOLÁJA KIÁLLÍTÁS
A BKK-ban működő „Látás Iskolájában” a vizuális nyelv megtanítása, illetve tudatosítása a cél és a festés, mintázás mellett a legnagyobb hangsúlyt a rajz kapja. László Bandyval a tanévzáró kiállítás kapcsán beszélgettünk a SZIKE műhelyben született alkotásokról, amelyek a Galériában kaptak helyet.
Megszólaló: László Bandy – képzőművész- tanár

FORMÁCIÓ
Az elmúlt hétvégén Gyöngyösön vett részt a B-Cool Dance Team Mystery Dolls nevű formációja, hogy életükben először, országos versenyen serdülő nagyformáció kategóriában mutassák meg magukat. Ez a bajnokság nem hozott ugyan kiugró sikert, de remek lehetőség volt megízlelni, milyen a „nagyok” között megmérettetni. A lányokkal és edzőjükkel még a felkészülési időszakban készült a most következő beszélgetés, a felvételek egy része pedig egy korábbi fellépésen.
Megszólaló: Mészáros Gábor – szakosztályvezető, vezetőedző; Juhász Vanda, Cséri Karina, Bencs Lilla

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 30. – a Szent Jobb megtalálásának ünnepe
A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezetten Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb keze. Szent ereklyénk viszontagságos történetében több ellentmondással is találkozhatunk, annyi viszont talán bizonyos, hogy 1083. augusztus 20-án Székesfehérváron felbontották Szent István kősírját, amelyben a király földi maradványai „balzsamillatú” vízben úsztak,  hamvait tiszta gyolcsba szedték össze és ezüstládában helyezték el, de nevezetes gyűrűjét, amellyel eltemették, hiába keresték, hiszen jobbját valaki eltulajdonította. A katolikus legenda szerint I. László király a közben ellopott ereklyét 1084. május 30-án (ez a nap a Szent Jobb megtalálásának emléknapja) szerezte vissza, miután a török időkben 200 évre nyoma veszett. A jobbkéz azonosítási jele, István király gyűrűje volt, ami a kezet díszítette. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik. Tisztelete a magyar történelemben folyamatos és leginkább a Szent István-napi körmenetben nyilvánul meg.

RUHACSERE
„Hozd el jó állapotban lévő – megunt, netán sosem hordott – ruháidat, amelyektől megválnál és találj helyettük számodra újakat!” – ez a lényege a Balla Gabi stílustanácsadó, stylist által meghirdetett „Ruhacsere” programnak, amelynek a BKK kamaraterme adott otthont.
Megszólaló: Balla Gabi – stílustanácsadó, stylist

PUSI EMLÉKEZIK
Emlékképek Százhalombatta kulturális életéből – ezt a címet kapta Szép István fotó- és dokumentum kiállítása, melynek megnyitóján részt vett Puskás István is, aki mesélt nekünk a „régi szép időkről”…
Megszólaló: Puskás István – gitártanár

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 30. – Kocsis Zoltán születésnapja (1952.)
Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész, a magyar zene egyik legnagyobb alakja hároméves korában kezdett el zongorázni. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Néhány év alatt meghívás meghívást követett a világ minden jelentős zenei központjaiba és fesztiváljaira. Huszonöt évesen megkapta a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat és fellépett a világ számos vezető zenekarával. 1987-től, karmesteri pályája mellett, komponált is. A közönség mindenütt világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte. Kocsis Zoltán minden év május 30-án megtartott születésnapi koncertjének bevételét élete végéig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

ANGOL DRÁMA
Minden évben angol nyelvű színielőadással zárják a tanévet a Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium nyelvi előkészítős osztályai. A szereplőket ezúttal is Szakács Gizella és Alföldi Angéla szaktanárok készítették fel. A fellépés előtt az „egyik Júliával” beszélgettünk.
Megszólaló: Besnyi Éva Anna – diák

TANÉVZÁRÓ PESOVÁR GÁLA
Csemete-, Csepp-, Kis-, Nagyforrás, Fundoklia, Kiskutyavár, Kissiba, Naprózsa és Forrás Néptáncegyüttes – ezek a csoportok léptek színpadra a Forrás Néptáncegyüttes és a Pesovár Ferenc Néptánc Suli évadzáró „Táncoló tavasz” elnevezésű májusi gálaműsorán.
Megszólaló: Szigetvári József – a Forrás Néptáncegyüttes alapítója és művészeti vezetője