Városi Krónika

Adás időpontja: 
2021. február 19, péntek, 18:00
Leírás: 

Sikeres megállapodás – Ingyenes fogászati ügyeletet vehetnek igénybe a battaiak

Lassító – Áthelyezték a sebességkorlátozó övezet táblát az óvárosban
Oltás plusz – már mindegyik százhalombattai háziorvos olthat koronavírus ellen
Csoportszoba – Február 26-ig lehet jelentkezni városunk óvodáiba
Megoldás – Online végezhető közösségi szolgálatot talált ki a középiskolásoknak a HBVK

Sajtótájékoztató
Százhalombatta Önkormányzata megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetével. A szerződés értelmében az intézmény hétvégén, ünnepnapokon és hétköznap éjszakánként is térítésmentesen vállalja a battai páciensek sürgősségi szájsebészeti és fogászati ellátását. A megállapodás részleteiről és a helyi fogászati ellátás tervezett átalakításáról Vezér Mihály polgármester és Török Sándor alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester
Török Sándor – alpolgármester

Oltás
Két hete már a százhalombattai háziorvosok is részt vesznek a koronavírus elleni védőoltások beadásában, más pácienseiket pedig a törökbálinti oltópontra irányítják. A tömeges vakcináció első két hetének tapasztalatairól beszélgettünk dr. Tóth Béla háziorvossal.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

Tábla
A Csónakos lakóparktól 30-as övezetet vezettek be az Óvárosban. A táblát a napokban helyezték új helyre, így sokak kívánsága teljesült, hiszen a lakóövezet mellett gyakran száguldoztak az autósok. Persze vannak olyanok is akiket bosszantott a sebességkorlátozás, azt mondják ellehetetlenítik az autósok közlekedését.
Megszólaló: Szabó Gábor – önkormányzati képviselő

Gyorsteszt
Néhány hete már a gyógyszertárakban is vásárolhatunk megbízható forgalmazótól származó gyorsteszteket, így egy csepp vérből akár otthoni körülmények között is megtudhatjuk, fennáll-e a koronavírus fertőzés gyanúja. Ezek használatáról kértünk tájékoztatást az egyik százhalombattai gyógyszertárban.  
Megszólaló: Dr. Oláh Máté Bálint – gyógyszerész 

Ovi
Február 15-től 26-ig lehet jelentkezni városunk óvodáiba. Szabad óvodaválasztás van, de minden intézménynek van egy körzete, az ide tartózókat kötelező felvennie. Az adatlapok letölthetőek a város és az óvodák honlapjáról de a bölcsődében is megkaphatják azok a szülők akiknek bölcsis a gyermekük. Csütörtökön este egy órás óvodabemutató filmet vetítettünk, ami segíthet a választásban. A filmet televíziónk honlapján bármikor megnézhetik.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Szivárvány Óvoda
Harmadik alkalommal nyerte el az akkreditált kiváló tehetségpont címet a Szivárvány Óvoda. Az intézményben 11 évvel ezelőtt kezdődött az a munkafolyamat, melynek eredményeként ma már hét különböző tehetségműhely segíti kibontakozni a gyerekekben rejlő egyedi képességeket.
Megszólaló: Raczkó Tamásné – intézményvezető, Szivárvány Óvoda

A Hét témája: Farsang
Hamvazószerdával lezárult a farsangi időszak, és elkezdődött a húsvét előtti 40 napos böjt. A farsang a gyerekek számára a jelmezbe öltözés ideje. Az idei farsangon nélkülözni kellett a családtagokat, az iskolákban maximum osztályszinten, az óvodákban a csoportokban tartották a farsangot. Az alakoskodás, a vidám lakomák, bálok, mulatságok, felvonulások jellemzik farsang farkának időszakát Magyarországon, és szerte a világban. A Hét témája következik.

BKK események
Értékes műtárgyat kapott a Barátság Kulturális Központ. A kristályszobrot a látogatók is megtekinthetik, amint újra fogadhat vendégeket a ház. A Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük a nyári programokról és az is kiderül, milyen Summerfestet szervezhetnek idén. Sajnos azt még nem lehet tudni, hogy mikor nyithat a Kulturális Központ, de áprilisra már terveztek előadásokat.
Megszólaló: Szigetvári József – a BKK igazgatója

Adománygyűjtés
Minden fillér jól jön a mentősöknek, éppen ezért most neves vízilabdázók aláírásával ellátott vízilabdára lehet licitálni. Az Érd és Térsége Mentőszolgálat Alapítvány ezzel is támogatja a mentősök hétköznapjait, az oktatásokat, az elsősegély tanfolyamokat, apróbb javítgatásokat, a felszerelés pótlását.
Megszólaló: Kónya Sándor

Könyvtár
A középiskolás és gimnazista diákoknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot végezni az érettségihez. A munkát normál esetben sok helyen elvégezhetik, de a vírus miatt nagyon kevés lehetősége van a tanulóknak közösségi szolgálatra jelentkezni. A Hamvas Béla Városi Könyvtár kitalálta, miként lehet online módon teljesíteni ezt az előírást. Néhány diák már élt is a lehetőséggel.
Megszólaló: László Anikó