Paletta

Adás időpontja: 
2018. január 08, hétfő, 19:15
Leírás: 

Magazinunkban a táncé lesz a főszerep, emellett A Pál utcai fiúk karácsonyi előadásába is belenézhetnek, és egy mesekönyvet is bemutatunk

ZÖLDKERTI MESEHÁZ
Kardos Ildikó neve városunk lakói számára ismerős lehet, hiszen számos százhalombattai kisgyerek óvónénije volt ő már – most azonban ’más oldaláról’ mutatkozik be a nagyközönség előtt, hiszen Ildikó régi álma valósult meg azzal, hogy az általa írt mesékből egy kötetnyi kiadásra került, Zöldkerti Meseház címmel. Ezzel a könyvbemutató mesedélutánnal zárult a rendezvények sora 2017-ben a HBVK-ban.
Megszólaló: Kardos Ildikó – meseíró

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Január
Ősi magyar nevén Fergeteg hava, január az év első hónapja. Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak – márciustól decemberig – a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe. A fennmaradó téli holt időt – Bak és Vízöntő havát – az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven. Ianuarius hónap névadója Ianus, a kezdet és a vég istene volt, neki tulajdonítható, hogy a korábbi márciusi, majd szeptemberi évkezdés helyett a rómaiak utóbb január 1-jén kezdték az évet.

BKK KARÁCSONYI TÁNCGÁLA
Az idén is színes karácsonyi tánckavalkáddal ünnepeltek a városunkban működő tánccsoportok a BKK színpadán – ezekből a produkciókból mutatunk meg most Önöknek egy csokorra valót.
1. BATTA BALETT
Megszólaló: Házi Tamás – a Batta Balett vezetője
2. SZTC-S TÁNCOSOK
Megszólaló: Nagyné Török Anikó – a SZTC Táncszakosztályának vezetője
3. STREET STYLE
Megszólaló: Hepp Sándor ’Snake’ – a Street Style vezetője
4. B-COOL
Megszólaló: Mészáros Gábor – a B-Cool Dance Team vezetője

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Január 14. – az Árpád-ház kihalása (1301.)
III. András halával véget ér az Árpád házi királyok háromszáz évig tartó uralkodása. A háromszáz év alatt igen sok csata és viszály zajlott a koronáért. Abban azonban mindig mindenki egyetértett, hogy Magyarország mindenkori királya csak olyan férfi lehet, aki a honfoglaló Árpád leszármazottja. Érdekesnek tűnhet, hogy miért Árpádtól kapták nevüket, hiszen Álmos volt, aki kivezette népünket a régi otthonából. Álmos, Árpád apja volt, tehát jobban megilletné, hogy róla nevezzék el a királyi dinasztiát. A mondák alapján Álmos születését egy álom jósolta meg, ezért is kapta az Álmos nevet. Emese, Álmos anyja, Előd felesége megálmodta, hogy gyermeke születik és annak gyermekei dicső királyok lesznek egykor. Álmost később pajzsra emelik és a hét vezér vérszerződést köt, amelyben mindörökre megfogadják, hogy Álmos leszármazottait, választják uralkodójuknak. Álmos vezette el a magyar népet hazánk területére, de a honfoglalás már fia, Árpád nevéhez fűződik.

ARANYKAPU KONCERT
Az Aranykapu Alapítvány szervezésében jótékony célú Adventi koncertnek adott otthont városunk főtéri szórakozóhelye. A rendezvényen közreműködtek az Arany János Iskola diákjai és a koncert teljes bevételét a zenei fejlesztésre fogják fordítani.
Megszólaló: Feketéné Takács Rita – tanár, munkaközösség vezető

PÁL UTCAI FIÚK
Molnár Ferenc világhírű regénye, A Pál utcai fiúk alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, a megalkuvás és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink. A Vígszínházi ősbemutató után az első vidéki bemutató lehetőségét kapta meg a szerzőktől, Dés Lászlótól, Geszti Pétertől és Grecsó Krisztiántól a veszprémi Pannon Várszínház. A klasszikus alapmű zenés feldogozása ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Karácsonykor ezt az előadást láthatta a százhalombattai közönség.
Megszólaló: Kékesi Gábor – színész;
Szente Árpád Csaba – színész