Paletta

Adás időpontja: 
2017. november 13, hétfő, 19:15
Leírás: 

A mesék és a színház kedvelői mellett a képzőművészet és a zene híveit, valamint a pszichológia iránt érdeklődőket is arra kérjük: Tartsanak velünk!

SÜSÜ
A „Süsü, a sárkány” legendája lett több generációnak. A bájos mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik, hogy, aki nem olyan, mint én:
MÁS, az nem biztos, hogy ellenséges, sőt, az sem biztos, hogy más, mint én.
Hasznos, ha ezt már gyermekkorban kezdik a gyerekek megsejteni vagy megérezni, esetleg megérteni. A „Jármika” Jövőkép Gyermek Alapítvány által újra ’életre kelt’ Süsü, a sárkány kalandjai című zenés előadás – amit a BKK színháztermében láthattak a battai gyerekek – ún. érzékenyítős, hiszen jeltolmács is részese az előadásnak.
Megszólaló: Háda János – társulatvezető, rendező, színművész

TÓTH ANETT
Az illúzió (vagy érzékcsalódás) egy pszichológiai jelenség, amelynek során félreértelmezünk a valóságból érkező ingereket, azaz az agyban az érzékszervek által közvetített információ felhasználásával egy az objektív valóságtól eltérő reprezentáció keletkezik. Köznapi értelemben az illúzió jelenthet bármilyen gondolatot, ami a valóságtól elrugaszkodott. És hogy milyenek az álillúziók – megtudhatják mindazok, akik ellátogatnak Tóth Netti kiállítására a BKK emeleti galériájába.
Megszólaló: Tóth Netti – festőművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
November 14. – Áprily Lajos születésnapja (1887.)
130 évvel ezelőtt született Áprily Lajos költő, műfordító. A kolozsvári egyetem magyar-német szakának elvégzése után a nagyenyedi Bethlen Kollégiumban, majd a kolozsvári református kollégiumban tanított. 1926-tól 3 évig az Erdélyi Helikon folyóirat szerkesztője volt. 1929-ben Budapestre költözött; a Lónyai utcai református gimnázium tanára, majd egy Református Leánynevelő Intézet és Gimnázium igazgatója lett és 8 évig a Protestáns Szemlét szerkesztette. 1943-ban Szentgyörgypusztán telepedett le. Áprily Lajos tudatosan megszerkesztett, ciklusokba rendezett, tökéletesre csiszolt műveket hozott létre. Témája a magány, a befelé fordulás és az elmúlás közelsége, de ihletője a természet szépsége és az antik kultúra is. Műfordításai is kitűnőek.

KÉZMŰVES SZAKKÖR
A „Matrica” Múzeumban működő kézműves foglalkozás tagjai az elmúlt hétvégén is közös alkotásra várták egymást.
Megszólaló: Szabóné Gara Gabriella – foglalkozásvezető

TUDATOS JELENLÉT
A tudatos jelenlét pozitív hatásai több ezer év óta ismertek a különféle meditatív
gyakorlatokat végzők körében. Ezeket a hatásokat az utóbbi évtizedben a modern pszichológiai, orvosi, neurológiai kutatások is igazolják: tudatos jelenlét gyakorlása hatékonyan csökkenti a depresszív és szorongásos tüneteket, a stresszhez kapcsolódó testi panaszokat, javítja a probléma- és konfliktuskezelési
képességeket. „Megélni a pillanatot, a tudatos jelenlét hatásai” – erről beszélt a hallgatóságnak Dr. Szondy Máté klinikai szakpszichológus a BKK kamaratermében tartott előadásán.
Megszólaló: Dr. Szondy Máté – klinikai szakpszichológus

TROMBITÁSNÉ KIÁLLÍTÁSA
Trombitásné Gombos Mária – azt mondja: kisgyermekkorától szeretett rajzolni és festeni, ezért lett rajztanár. A tanítás mellett pedig az alkotói munka tette teljesebbé az életét és így van nyugdíjas éveiben is. Színek, fények, harmóniák, szépség, jóság és szeretet az ihletadói a munkáinak. Trombitásné Gombos Mária alkotásait a BKK előtéri vitrinjeiben láthatja a művészetkedvelő közönség.
Megszólaló: Trombitásné Gombos Mária – festőművész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
November 19. – Indira Gandhi születésnapja (1917.)
100 évvel ezelőtt született Indira Gandhi indiai politikus, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt tagja. Apja az angol gyarmatosítók elleni függetlenségi harc egyik vezetője volt, aki elsőként töltötte be India kormányfői tisztét. Indira Gandhi több neves európai egyetemen tanult. Két cikluson keresztül volt a világ egyik legnépesebb országának a miniszterelnöke: első ízben 1966 és 1977 között, majd 1980-ban újra elnökké választották. Határozottan és céltudatosan képviselte hazája érdekeit, sokat tett az ország fejlődéséért, kultúrájának megőrzéséért, szociális helyzetének javításáért. A meggyilkolása előtti estén, egy politikai nagygyűlésen ezt mondta: „Nem bánom, ha az életemet a nemzet szolgálatában fel kell áldoznom. Ha ma meghalok, minden csepp vérem új erőt ad a nemzetnek.”

KÖLCSÖNLAKÁS
Ray Cooney és John Chapman neves szerzők jegyzik a Kölcsönlakás című bohózatot, amelyet a BKK bérletes előadásainak nézői láthattak a budapesti Játékszín társulatának előadásában. A közel ötven éve, 1969-ben írt vígjáték folyamatosan szerepel a világ színházainak műsorán – cseppet sem véletlenül…
Megszólaló: Molnár Áron – színész

GITÁRKONCERT
Az Ifjúsági Gitárzenekar tagjai az iskolai tanulmányok, ill. munka mellett találkoznak hetente egyszer, hogy egy közös örömzenélésben vegyenek részt. Hosszas várakozás után, most ismét koncertet adtak a zenekar tagjai a BKK kamaratermében és játékuk során különböző országokba, az ott élő emberek világába nyerhetett betekintést a közönség a zene nyelvén keresztül.
Megszólaló: Varga Viktória – az Ifjúsági Gitárzenekar vezetője